СЛОБОДЕН УДАР: (Нема) спас од администрацијата?!

Многу нешта со администрацијата во државава со години не се разјаснуваат. Напротив, работите стануваат сè позамрсени. Едно време државна тајна беше колку луѓе земаат пари од државната каса. Сега, пак, никому не му е јасно како тоа министерот Дамјан Манчевски ќе ја решава превработеноста со тоа што неефикасните работници што земаат пари од државната каса ќе им ги препушти на приватните компании, но од државната каса повторно ќе се издвојуваат пари за нив, сега за субвенционирање на нивното работно место кај некој работодавач.

Навидум, лудило од мерка. Но, секогаш треба да се види и другата страна на навидум едноставната приказна. Во државава има 132.068 вработени во јавниот сектор, а ако кон оваа бројка се додаде и бројката на вработени во државните компании и на оние што се вработени преку агенциите за привремено вработување, станува збор за 143.184 вработени. Оваа бројка е преголема за опслужување на населението кое веројатно е некаде околу 1,5 милиони жители (сè е процена, додека не се преброиме, и тоа како што треба…).

Прочитајте и...  Ангеловска: Мора сите да бидат свесни дека и фармацевтите можат да бидат изложени на голем ризик доколку пациентите не ги почитуваат мерките за заштита (ВИДЕО)

Дефинирањето на неефикасна администрација е многу повеќе од она што може да се помисли на „прва“, дека тоа се административци што не работат и кои не знаат како да сработат. Сигурно има и такви, но има и такви што сакаат да работат, ама немаат што. За една работна задача се вработени по неколку луѓе. Дури јавна тајна е и дека некои нема каде да седнат за да си ја извршуваат работната задача.

Од друга страна, во вакви услови, постојано може да се види дека има нови огласи за вработување на државни јасли. Многупати првите луѓе на разни министерства и институции велат дека им недостасуваат ИТ-специјалисти и друг обучен кадар, а дека од друга страна имаат луѓе со несоодветни квалификации. Со развојот на дигитализацијата може и да се разбере зошто требаат ИТ-инженери, или пак, некои други специфични занимања, но каде е логиката да се вработуваат нови фотокопирачи, вратари, шумари, архивари… и луѓе со слични занимања кои реално може да се најдат во прекубројната администрација. Секако, ако е потребно може да се доквалификуваат на сметка на државата.

Прочитајте и...  Платежните картички со пари од државата ќе се достават најдоцна до 3 јули

Администрацијата, државна и јавна, со години се развива по еден непишан терк, независно кој е на власт. Да биде трагедијата поголема, едните учат од другите, па се надополнуваат и се надградуваат. Така се надополнува и надградува неефикасниот административен систем, образованието кое добива лоши оценки од меѓународните монетарци и младината, чиј сон е преку партиска активност да се дојде до некоја позиција во јавниот сектор.

Оваа власт сака да покаже дека ќе се фати во костец со наталожените проблеми со администрацијата. Најави и она што никој не смееше гласно да го каже дека ќе ги избрка неефикасните. Но, како безусловно да се поверува во намерите ако има нови огласи за вработување на фотокопиранти, архивари, шумари, тетки, стрини и братучеди.

Прочитајте и...  Бремените се ослободени од работа и затоа не им треба боледување

Прочитај повеќе

Мистериозната смрт на докторите: Не се борат само со коронавирусот, туку и со стравот (ФОТО+ВИДЕО)

Слободен печат

Гацов: На кого му следува платежна картичка и со колку пари, граѓаните ќе може да проверат на интернет со внесување на матичен број (ВИДЕО)

Слободен печат

Полицаецот виновен за смртта на Афроамериканецот во Минеаполис имал 18 пријави против него

Слободен печат

Џандарско мочуриште

Сашо Орданоски

Легитимирањето на гостите е неприфатлива мерка која се надеваме дека ќе се смени – велат угостителите (ВИДЕО)

Слободен печат

Ангеловска: Мора сите да бидат свесни дека и фармацевтите можат да бидат изложени на голем ризик доколку пациентите не ги почитуваат мерките за заштита (ВИДЕО)

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Избори: Сите бараат начин да се одржат, ВМРО-ДПМНЕ причина да се одложат!

Соња Христовска Угриновска

Испиj едно кафе, спаси ја економијата

Срѓан Ивановиќ

Граѓаните задоволни од укинувањето на полицискиот час, угостителските објекти почнаа со работа (ФОТО+ВИДЕО)

Михаило Донев

Бремените се ослободени од работа и затоа не им треба боледување

Кандидатските листи стокмени, се чека датумот за избори

Платежните картички со пари од државата ќе се достават најдоцна до 3 јули