Повеќе пари за Уставен суд и финансиска полиција во Буџетот за следната година

буџет
Седница на собраниската Комисија за финансирање и финансирање и буџет / 15 ноември 2021 / фото: ТВ24/принтскрин

Владата денеска прифати 23 од вкупно предложените 382 амандмани со што усвојувањето на буџетот за 2022 година влегува во завршна фаза во Собранието.

Прифатано е зголемување на средствата во Министерството за информатичко општество и администрација, за Уставен суд на и зголемување на средствата во финансиска полиција.

Владата ја ревидираше и фискална стратегија на Македонија за 2022-2024 – со изгледи до 2026 – клучен инструмент за среднорочно буџетско планирање.

Стратегијата предвидува фискална консолидација и одржливост на јавните финансии како и зголемување на реализацијата на капиталните инвестиции.

Видео на денот