По рецептот на нашите баби: Кифлички со џем што нè враќаат во детството
Ако сакате на вашето семејство или на драгите гости да им подготвите печиво што одлично оди со чај, кафе или топло млеко – меките слатки кифлички се одличен избор.
Мирисот на штотуку испечени кифлички секогаш буди убави спомени во нас. Меки однатре, малку крцкави однадвор. Уживање за непцето!
Состојки:
- 100 мл вода
- 300 мл млеко
- 20 г квасец
- 1 лажичка шеќер
- 2 јајца + жолчки
- малку сол
- 30 мл масло
- кора од лимон
- 800 г брашно
- џем по желба
Подготовка:
Издробете го квасецот, па додајте млака вода и шеќер. Кога ќе нарасне квасецот, додајте ги јајцата, млакото млеко, маслото, кората од лимон, брашното, солта и замесете убаво мазно тесто.
Покријте и оставете да отстои 30 минути. Протресете го на масата, па исечете 100 грама за поголеми и 50 грама за помали кифли.
Секое парче обработете го со рака и покријте го со фолија и крпа да отстои 10 минути.
Со сукало расукајте го по должина и ширина и премачкајте со џем.
Редете ги во подмачкана тава. Покријте ги да нараснат околу 15 минути, па премачкајте ги со жолчка.
Кифличките печете ги на 210 степени околу 30 минути, а потоа покријте ги со крпа за да се зачува мекоста.