Пекинг ги прогласи сите плаќања со криптовалути за нелегални

Биткоинот повеќе нема да биде платежно средство во Кина – централната банка на оваа земја објави дека сите трансакции со криптовалути сега се нелегални.

„Виртуелните деловни активности кои користат крипто -валути се сметаат за нелегални“, се вели во соопштението на Националната банка на Кина, предупредувајќи дека крипто -валутите „сериозно ја загрозуваат безбедноста на имотот на луѓето“.

Кина се смета за еден од најголемите пазари за крипто -валути на планетата.

Развојот на тој пазар често влијае на глобалниот пазар на крипто -валути.
По објавувањето во Кина, цената на биткоинот падна за повеќе од 2.000 американски долари.

Ова е последен во серијата потези на кинеската влада насочени кон нешто што Пекинг го смета за нестабилно и сомнително, барем, и во најлош случај, начин за перење пари.

Трговијата со криптовалути беше официјално укината во Кина во 2019 година, но сепак беше можно да се направи преку Интернет на странски платформи.

Оваа година, сепак, следеше значајна серија активности за да се спречи тоа.

Кинеските власти ги предупредија купувачите во мај дека нема да им се обезбеди заштита за тргување со биткоини и други криптовалути на Интернет, а владините претставници ветија дека ќе го зголемат притисокот врз оваа индустрија.

Во јуни, тие наредија банките и платформите за плаќање повеќе да не дозволуваат такви трансакции и воведоа забрана за „рударство“ биткоин – процес на создавање на оваа криптовалута со помош на моќни компјутери.


Сепак, одлуката објавена во петокот е најјасниот знак досега дека Пекинг сака да елиминира каква било форма на тргување со криптовалути.

Оние кои се вклучени во „незаконски финансиски активности“ прават кривично дело и ќе бидат кривично гонети, може недвосмислено да се заклучи од изјавата.

Странските сајтови што нудат такви услуги на Кинезите исто така се вклучени во нелегални активности, се додава.

Миграции на рудари на криптовалути
Технологијата што се користи за создавање крипто -валути, вклучително и биткоин, се потпира на многу распоредени компјутери кои ги потврдуваат и потврдуваат трансакциите на голема заедничка табла, попозната како блокчејн.

Новите „монети“ се доделуваат по случаен избор како награда за оние кои учествуваа во овој потфатот наречен „рударство“.

Кина одамна е еден од главните рударски центри во светот поради релативно евтината електрична енергија и прифатливите хардверски компоненти за компјутери што можат да се купат таму.

Оваа активност е толку популарна што гејмерите понекогаш ја обвинуваат оваа индустрија за недостатокот на моќни графички картички за компјутери – кои рударите за криптовалути ги користат во бизнисот.

Мерките во Кина веќе ја погодија индустријата за криптовалути.

Во септември 2019 година, 75% од вкупната енергија за производство на биткоин ширум светот беше потрошена во оваа земја.

Во април 2021 година, тој процент се намали на 46 посто.

Видео на денот