Нова кривична пријава против Додик

Милорад Додик / Фото: Профимедиа

Канадскиот институт за истражување геноцид (ИГК), чиј директор е Емир Рамиќ, поднесе кривична пријава за негирање на „геноцидот во Сребреница” против српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик.

Во кривичната пријава се наведува дека Додик е осомничен бидејќи со своите постапки предизвикува меѓуетничка нетолеранција, раздор и омраза и свесно го негира геноцидот во Сребреница.

„Осомничениот на тој начин им нанесе болка на преживеаните од геноцидот, ја деградираше судската, научната и историската вистина за геноцидот, ја омаловажи правдата и го понижи меѓународното право и меѓународните институции”, се наведува во кривичната пријава.

Видео на денот