Избегнете ги четирите најчести грешки при подготовка на палачинки
Без разлика на тоа каков тип палачинки преферирате, некои грешки при нивната подготовка се универзални.
Следниот пат кога ќе се впуштите во подготовка на овој преследок десерт, обрнете внимание на овие четири ситници.
Премногу мешање
Веруваме дека имате потреба да ја разложите речиси секоја грутка брашно, но подготовката на палачинки е ситуација во која не смеете да си дадете оддишка. Не смеете да ја мешате премногу смесата, бидејќи глутенот ќе почне да се развива и тестото ќе стане еластично, што значи дека палачинките на крајот ќе испаднат „гумени“.
Премалку трпеливост!
Тестото за палачинки треба кратко да отстои. За да ги направите палачинките совршени, покријте ја смесата и оставете да отстои половина час.
Недоволно загреано тавче
Ако тавата не ви е доволно загреана, тестото безживотно ќе се разлие и ќе ја апсорбира секоја капка масло со што сме ја премачкале тавата. Предлагаме да ја тестирате температурата со една прва, мала палачинка.
Пречесто превртување на палачинките
Воздржете се од вртење на палачинката сè додека од долната страна не добие убава златна боја. Внимателност е особено потребна при подготовка на американските палачинки, бидејќи тие би можеле да ја изгубат меката текстура и да се „издишат“.