И покрај ветувањата: Армијата административци повторно расте во Бугарија

Стефан Христов / Фото: Скриншот, Блумберг ТВ Бугарија

Државната администрација во Бугарија продолжува да се зголемува и покрај повеќе годишните ветувања дека ќе биде сведена на оптимум, а бројот на административци ќе биде намален, објавува Днес.бг.

Во интервју за Блумберг ТВ Бугарија, Стефан Христов, основачот на платформата pisar.bg и председател на извршниот одбор на фондацијата „Граѓани против бирократијата“ вели дека една од основните причини за немањето промени е тоа што вработените во администрацијата носат гласови за власта.

Според него, во бугарската администрација во моментов се вработени околу 450 илјади луѓе. Христов вели дека пандемијата од коронавирус покажала оти бројот на административците може да се намали оти „тие не работеа, а државата продолжи да функционира“.

 

Видео на денот