ЕУ никако да се договори околу шестиот пакет санкции против Русија

Знамиња на Европската унија / Фото: МИА

ЕУ сè уште се обидува да постигне договор за нејзиниот шести пакет санкции против Русија, пишува Би-Би-Си. Но, додека траат разговорите, унијата се надева дека ќе ги заостри и постоечките правила.

Европската комисија сака кршењето на санкциите да го направи кривично дело ширум ЕУ. Така, ако некој, на пример, се обиде да ја прекрши забраната за извоз во Русија или да ги скрие санкционираните средства, теоретски ќе стане полесно да се гони.

Предложените мерки нема да ги опфатат само олигарсите, туку и соучесниците на адвокатите и банкарите.

Плановите, исто така, се однесуваат на проширување на способноста на блокот да заплени, па дури и да продава средства што се поврзани со олигарсите, како и со организираниот криминал.

Јахти, хеликоптери и уметнички дела на руски или белоруски поединци и компании се меѓу имотите запленети досега.

Видео на денот