9 C
Скопје

Балканска сага: Излезе романот „Јаничари“ на академик Луан Старова

Издавачкиот центар „Три“ го објави романот „Јаничари“ на академик Луан Старова. Во најновиот роман, дваесетта книга од неговата Балканска сага, авторот продолжува да ја следи емигрантската судбина на семејството Старова, која трае од крајот на 19 век практично до денес, во една широка историска рамка од балканските простори. Од судбина на едно семејство, темата за јаничарството станува нов клуч за објаснување на балканските судбини.

Збогатувајќи го светот на својата сага, авторот му поставува нови прашања на нашето време, и во името на тие што заминале и на тие што ќе дојдат. Во својот најнов роман од Балканската сага, која француската книжевна критика ја вбројува во редот на големите европски романи, Старова третира една трајно актуелна проблематика потпирајќи се врз силната ерудиција и романескната драматургија што ја носат двајцата главни ликови. Тие се понесени од идејата вистински толкувајќи го јаничарството во сите појавни облици и во различни времиња, да придонесат за спасување на своите потомци, кои остануваат чувари на идентитетот на својот народ, чувари на човештвото.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 57, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 21-22 ноември 2020)

Поврзани вести

Изложба „Екс либрис Скопје“: Будење на креативниот импулс со графички минијатури

Тони Димков

Научна фантастика: Објавен е романот „Едем“ од Станислав Лем

Тони Димков

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Тони Димков

Ретроспектива на Кинотеката за 2020: Година што, сепак, „не ја изедоа скакулците“

Тони Димков

Антологија: Кратки книжевни форми на три јазици

Тони Димков

Филхармонија: Музиката го враќа достоинството на човештвото

Тони Димков

Остави Коментар