Рецепт за запечени печурки со кашкавал: Сочно јадење кое ќе ви ја згрее душата
Доколку ви се допаѓа вкусот на печените шампињони, ви предлагаме да подготвите рецепт за овие вкусни полнети печурки со специфичен вкус.
Комбинацијата од печурки, кашкавал и кисела павлака е толку неодолива што овој специјалитет ќе се наоѓа во вашето мени сè почесто.
Изгледаат раскошно и мирисаат примамливо, а вкусот е нереален.
Состојки:
– 200 грама кашкавал
– 400 грама печурки
– 3 јајца
– 3 лажици кисела павлака
– 50 грама маргарин
– 1 дл млеко
– 1 лажичка мелена црвена пиперка
– сол
– бибер
Подготовка:
Рерната загрејте ја рерната на 200 степени. Измијте ги шампињоните и исечете ги на ленти. Ставете ги печурките во огноотпорен сад подмачкан со маргарин.
Во посебен сад изматете ги јајцата со млекото и киселата павлака, додајте сол, бибер и мелена пиперка. Со смесата прелијте ги печурките.
Печете на околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени. Извадете и одозгора наредете ленти кашкавал. Вратете во рерна и печете додека не се растопи кашкавалот. Послужете топло со прилог по ваш избор.