Рецепт за омиленото слатко во поранешна Југославија: Со само четири состојки, со неодолив вкус
На трпезите на домаќинките во Југославија често се наоѓале слатки макарони кои наместо колачи им ги приготвувале на своите деца и внуци.
Слатките макарони пропржени на шеќер и презла имаат необичен, но неодолив вкус.
Состојки:
– 250 грама тестенини
– 50 грама презла
– 50 грама шеќер
– 1 ванилин шеќер
– масло
Подготовка:
Сварете ги макароните и оставете ги покриени со вода додека го подготвувате слаткиот фил.
На тивок оган пропржете ја презлата, да добие убава златна боја, а потоа додајте го и шеќерот.
Измешајте, одвојте две лажици од смесата настрана, исцедете ја водата од макароните, па додајте ги во презлата и шеќерот.
Пржете уште една минута или две, па тргнете ја од оган.
По желба можете да додадете малку цимет, ореви, суво грозје итн.
Приготвените макарони ставете ги во сад или чинии и посипете ги со смесата од трошките и шеќерот што претходно сте ги одвоиле.