Познат шеф од Гостивар стана сопственик на омилен хотел на Наполеон Бонапарта
Успесите на македонските државјани во странство се редат секој ден се повеќе и повеќе. Еден таков успех пристигнува од Мантова, Италија, односно од познатиот шеф на кујната, Фарук Незири, кој потекнува од Гостивар. Во прекрасниот италијански град Кастелучио, богат со долга историја и култура, Незири отвори негов ресторан кој го носи името на овој град. Ресторанот се наоѓа во срцето на една од најразвиение области на Италија.
Но тоа што го прави посебен хотелот е традицијата која е стара 200 години. Според историските податоци на локалниот музеј, во овој хотел еднашка престојувал и Наполеон Бонапарта во едно од неговите патувања низ Европа, јавува Лајмпрес. Незири во неговиот пројект донесе помодерен концепт. Тој се состои од четири структури на едно место – екслузивен ресторан, хотел, пицерија и кафе бар.
За сите оние кои не го знаат Незири, мало потсетување, тој потекнува од Чегране, Гостивар, а неколку пати е добитник на престижни награди во Италија. Во 2013 година тој беше избран за најдобриот шеф на кујна во Италија за потготовка на храна од риба и морски плодови.
А неговите јадења секогаш изгледаат како уметничко дело.