Почина „таткото на тирамисуто“ Адо Кампеол

тирамису
Фото: Profimedia

Сопственикот на ресторани Адо Кампеол, попознат како „татко на тирамисуто“ низ италијанските медиуми, почина на 93-годишна возраст.

Кампеол беше сопственик на ресторанот „Le Beccherie“ во Тревизо, северна Италија, каде е создаден славниот десерт од страна на неговата сопруга и неговиот главен готвач.

Овој десерт, кој комбинира пишкот-бисквити потопени во кафе и крем сирење маскарпоне, се појави на нивното мени во 1972 година, но никогаш не беше патентирано од страна на семејството.

Оттогаш станува неизоставен дел од италијанската кујна, адаптирано во бројни варијанти од готвачи насекаде низ светот.

Постојат бројни расправи за потеклото од тирамисуто, вклучувајќи ги и тврдењата дека бил служен како афродизијак во бордел во градот Тревизо во северна Италија.

Лука Заја, гувернерот на покраината Венето одаде почит, нарекувајќи го „ѕвезда на историјата на вино и гастрономија“

„Во својот дом, благодарејќи на неговата интуиција и фантазијата на неговата жена, се раѓа еден од најпознатите слатки успеси во светот како тирамисуто сертифицирано од Италијанската Академија на Кујната“, напиша Лука Гаја

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luca Zaia (@zaiaufficiale)

„Le Beccherie“ била отворена од семејството на Кампеол во 1939 година, а Адо го превзема бизнисот по Втората Светска Војна.

Според готвачот со кој заедно го создале десертот, Роберто Лингуаното, ова јадење е резултат на случајност од грешка при готвење сладолед од ванила.

На Лингуаното му се испуштило маскарпоне сирење во чинијата со јајца и шеќер, и откако го забележал пријатниот вкус ја известил Алда, сопругата на Адо.

Потоа заедно го усовршиле десертот со додавање на пишкоти потопени во кафе, и попрашувајќи го со какао, нарекувајќи го „Тира-ми-су“, што во превод од италијански значи „покрени ме“.

Во 1981 година рецептот се појавува во локално Венетско списание посветено на храна и вино, и оттогаш постанува еден од најпознатите италијански рецепти.

Варијанти на тирамисуто вклучуваат алкохол како рум или марсала, но оригиналниот рецепт, кој е сертифициран од страна на Италијанската Академија за Кулинарство во 2010 година, не содржи алкохол затоа што е наменет да биде соодветен и за деца.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот