Освен што прават филмови за нив, скараџиите од Сараево ќе ги заштитат ќебапите
Чести се дебатите за тоа кои ќебапи се подобри – од Сараево, од Травник, од Бања Лука, од Тузла, или пак тие од Башчаршија, но оваа омилена скара наскоро ќе добие ознака од географско потекло, пишува порталот „Агроклуб“. Активностите за регистрација беа иницирани од Здружението на сараевските ќебапџии, а се спроведуваат со поддршка на Град Сараево.
Постапката е иницирана со барање до Агенцијата за безбедност на храна во Темес, а по регистрацијата на етикетата на ниво на БиХ, постои можност за регистрација и во Европската Унија. Прехранбените производи кои носат една од регистрираните ознаки на пазарот спаѓаат во оние од повисока ценовна категорија. Етикетата му овозможува на производот да стане попрепознатлив и придонесува за спречување на неовластена употреба на името. Според овој портал, „сараевскиот“ ќебап е еден од најважните и најпознатите специјалитети и е незаменлив дел од локалната кујна и туристичка понуда. Во 2021 година, „Teст Aтлас“ ги рангираше „сараевските“ ќебапи на десеттото место меѓу првите 100 најдобри јадења во светот.
Како што е објаснето, „сараевскиот“ ќебап, покрај тоа што секоја ќебапчилница има своја скриена тајна во рецептот, во суштина се прави од говедско месо (во минатото се користело и 25 отсто јагнешко месо) и сол. Нема лебни трошки или други зачинети зачини. Се користи месо од предниот дел на трупот на животното кое се сече на крупни парчиња и се остава во фрижидер да отстои, по што се филува и повторно се остава да отстои, па дури потоа се обликуваат парчиња месо долги пет сантиметри.