Бесплатна правна помош за сиромашните

Подобрувањето на квалитетот на правдата и обезбедувањето пристап до бесплатна правна помош за сиромашните е од исклучителна важност за граѓаните на Северна Македонија и е еден од клучните приоритети на Европската унија и Советот на Европа.

Имено, проектот што се спроведува „Поддршка за подобар пристап до поквалитетни услуги за бесплатна правна помош во Северна Македонија” е дел од програмата ‚‚Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција II 2019-2022ʻʻ, заеднички проект на Европската унија / Совет на Европа којшто го спроведува Советот на Европа., чијашто цел е да им се помогне на земјите-кориснички од Југоисточна Европа да ги достигнат европските стандарди и Акито на Европската унија, во рамките на процесот на проширување.

Прочитајте и...  Јапонија ја укина вонредната состојба во шест префектури

Новиот Закон за бесплатна правна помош започна со примена на 1-ви октомври 2019 година има за цел да се обезбеди и промовира правото на поединците на пристап до правда и правична судска заштита. Бесплатната правна помош е право на лицата кои се во тешка материјална положба да имаат пристап до правна помош и да бидат ослободени од плаќање на трошоци за водење одредени постапки. Бесплатната правна помош се остварува во услови и постапка утврдени со законот.

Бесплатната правна помош се остварува како примарна и секундарна правна помош. Примарната правна помош опфаќа правно информирање, советување, помош при пополнување формулари и претставки и се обезбедува од страна на овластени службени лица на Министерството за правда, овластени здруженија и правни клиники.

Прочитајте и...  Нов протест напладне пред влада - излегуваат организаторите на свадби и други настани

Секундарна правна помош опфаќа помош за лица на кои им е потребна правна помош за водење судски или управни постапки. Таа вклучува правна помош од адвокат за застапување и составување писмено барање, ослободување од судски такси и трошоци поврзани со постапката пред суд и ослободување од трошоците за вештачење. Секундарната правна помош даваат адвокати запишани во Регистарот на адвокати за секундарна правна помош. Граѓаните имаат право да добијат секундарна правна помош доколку поради својата финансиска состојба не можат да ги остварат со Устав и со закон своите загарантираните права, без да го загрозат сопственото издржување и издржувањето на членовите на своето семејство.

Поврзани вести

ВИДЕО+ФОТО I  Руски дипломати ја напуштија Северна Кореја туркајќи вагонче од воз

Слободен печат

ВИДЕО: Воздушниот напад на Бајден врз Сирија – симболичен гест, вовед во војна или нешто друго?

Слободен печат

Родителите на исчезнатите млади момчиња апелираат до Вучиќ да не објавува фотографии и снимки од монструозните убиства на кланот на Веља Невоља

Слободен печат

ВИДЕО | Забавата поради која Неделковски и Пандов завршија во полиција

Слободен печат

Маричиќ потврди дека Русковска е обвинителот со кој се сретнал во петокот

Слободен печат

Амбасадорот Коснет ја потврди поддршката на САД за ЕУ ​​во дијалогот Белград-Приштина

Слободен печат

Остави Коментар