Неверојатно вкусна и крцкава закуска: Рецепт за мини ролати од лиснато тесто со мелено месо и сланина
Сочните и крцкави мини ролати од лиснато тесто, наполнети со мелено месо, докажуваат дека вкусните јадења не бараат многу труд и состојки.
Рецепт кој Се подготвува за помалку од еден час, а за овиеда бидат уште повкусни, послужете ги чипсовите со домашен кечап или некој убав, густ сос од домати во кој можете да додадете чили, ѓумбир или лук во прав.
Состојки:
– 2 чешниња лук
– 1 мал кромид
– 1 стебленце целер
– 150 г сланина
– 500 г мелено свинско месо
– 40 г презла
– 1 јајце
– половина лажичка сол, бибер
– 2 и 1/2 листови замрзнато лиснато тесто (25 цм на 25 цм)
– 1 јајце
– кечап или сос од домати
Подготовка:
Оставете го лиснатото тесто да се одмрзне. Зеленчукот ситно исецкајте го. Загрејте го маслото во тава и пропржете ги кромидот и целерот. Додадете ја ситно сечканата сланина и пржете кратко. Додадете сечкан лук и кратко пропржете. Префрлете ја смесата во сад и оставете ја да се излади 10 минути. Потоа додадете ги останатите состојки за филот и измешајте со раце.
Изматете го јајцето. Секој лист од тесто пресечете го на половина за да добиете пет помали листови. Ставете го првиот лист со долгата страна пред вас, а потоа премачкајте го долгиот крај подалеку од вас со изматеното јајце.
Одделете една петтина од смесата со мелено месо и ставете ја во средината на тестото, па рамномерно распоредете ја за горните и долните рабови да останат празни. Свиткајте го тестото и исечете го на помали парчиња (околу 4) и повторете го процесот со останатите листови и смесата. Мини ролатите премачкајте ги на два листа обложена со хартија за печење, премачкајте ги со јајце и печете ги на 180 степени Целзиусови 30 до 35 минути или додека тестото не добие боја.
Оставете малку да се излади и послужете со сос од домати или кечап.