Зеленчук / Фото: Wendywei / Pexels

Десет видови зеленчук што ги топат килограмите: Ем здрави, ем сити

Ако сакате да ги изгубите вишокот килограми без да чувствувате глад или внес на вишок калории, зеленчукот богат со влакна е вашиот најдобар сојузник. Нутриционист ги открива десетте најдобри видови зеленчук кои не само што го поттикнуваат варењето и го намалуваат ризикот од болести, туку ви помагаат и да ја постигнете посакуваната телесна тежина.

Иако влакната често ги поврзуваме со житарките, зеленчукот често е уште подобар извор на оваа есенцијална хранлива материја. Исхраната богата со влакна докажано го намалува ризикот од срцеви болести, мозочен удар и дијабетес тип 2. Вклучувањето на разновиден зеленчук во вашата исхрана ќе го подобри здравјето на цревата и ќе ве направи да се чувствувате сити подолго време. Но, кој зеленчук треба да го изберете?

Еве листа на 10 најздрави опции според нутриционистите.

1. Брокула

Брокулата е вистински нутритивен извор, полн со влакна, витамини и минерали. Таа е одличен извор на витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем и го стимулира производството на колаген за поздрава кожа. Д-р Мор истакнува дека брокулата содржи и сулфорафан, соединение со потенцијални антиканцерогени својства. Можете да го готвите на пареа, да го печете или да го додадете во супи и салати.

2. Моркови

Морковите се фантастичен извор на растворливи и нерастворливи влакна, што ги прави идеални за поддршка на варењето и регулирање на нивото на шеќер во крвта. Тие се богати со бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, кој е неопходен за здрав вид и кожа. Тие се разновидна храна што можете да ја јадете сурова, печена или како додаток на супи и чорби.

3. Прокељ

Прокељот е полн со влакна и антиоксиданси. Тие содржат кемферол, соединение кое помага во намалувањето на воспалението во телото.

„Прокељот е одличен извор на витамин К, кој е неопходен за здравјето на коските и срцето и правилно згрутчување на крвта“, објаснува Мор.

Тој е одличен додаток на оброците, без разлика дали се печени, варени на пареа или пржени.

4. Спанаќ

Иако е познат по своето железо, спанаќот е исто така богат со растителни влакна. Содржи магнезиум, кој ја поддржува мускулната и нервната функција, и лутеин, антиоксиданс важен за здравјето на очите.

„Спанаќот е одличен начин за внесување влакна, но и други витамини и минерали кои се клучни за целокупното здравје“, вели Мор.

Додадете го во смутија, салати или омлети.

5. Артичоки

Артичоките се богати со антиоксиданси и пребиотици, кои ги хранат добрите цревни бактерии и го поттикнуваат варењето на храната. Студиите покажаа дека артичоките можат да го поддржат и здравјето на црниот дроб благодарение на соединението цинарин, кое помага во детоксикација на телото. Уживајте во нив на пареа, печени или како додаток во салати и сосови.

6. Карфиол

Карфиолот е зеленчук со ниска калорична вредност кој содржи околу 3 грама влакна во една чаша.

„Богат е со глукозинолати, кои можат да помогнат во детоксикација на телото и заштита од рак“, вели д-р Мор.

Исто така, содржи холин, хранлива материја која ја поддржува функцијата на мозокот. Тој е исклучително разновиден – од печени цвеќиња до пире како замена за компири.

7. Сладок компир (батат)

Овој коренест зеленчук е одличен извор на влакна, со околу 4 грама во еден средно голем сладок компир. Богат е со бета-каротен, или витамин А, а д-р Мор додава: „Слаткиот компир е полн со калиум, што помага во регулирањето на крвниот притисок, што го прави одличен избор за здравјето на срцето“.

Можете да го печете, да го направите пире или да го додадете во чорби.

8. Цвекло

Цвеклото е богато со нитрати, природни соединенија кои го подобруваат протокот на крв и го намалуваат крвниот притисок.

„Тие содржат беталаини, пигменти со антиоксидантни и антиинфламаторни својства“, објаснува Мор.

Можете да го печете, да го киселите или да го додадете во салати за оброк богат со хранливи материи кој е добар за вашето срце и дигестивно здравје.

9. Кељ

Кељот е полн со витамини А, Ц и К, кои го поддржуваат имунитетот, здравјето на кожата и коските. Исто така, содржи моќни антиоксиданси како кверцетин и кемпферол, кои помагаат во намалувањето на воспалението. Користете го во салати, смутија или испечете го во крцкави чипсови за здрава ужина.

10. Патлиџан

Модар патлиџанот е богат со антиоксидансот насунин, кој ги штити мозочните клетки и се бори против оксидативниот стрес.

„Исто така е богато со манган, минерал важен за здравјето на коските, а неговата висока содржина на вода помага при хидратација и ситост“, објаснува Мор.

Поради својата единствена текстура, идеално е за печење на скара, печење или како состојка во чорби и кари.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот