Велика Британија започна со вакцинација на деца од 12 до 15 години со вакцината на Фајзер

epa08814066 An undated handout made available by the German pharmaceutical company Biontec shows a hand holding an ampoule with BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, in Mainz, Germany. Pfizer and Biontech SE announced on 11 November 2020 that they have reached an agreement with the European Commission to supply 200 million doses of their investigational BNT162b2 mRNA-based vaccine candidate against COVID-19 to European Union (EU) Member States, with an option for the European Commission to request an additional 100 million doses. EPA-EFE/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Британската агенција за лекови денеска одобри употреба на вакцината против коронавирус од Фајзер/Бионтек за деца на возраст од 12 до 15 години.

– Внимателно ги прегледавме податоците од клиничките испитувања кај деца на возраст од 12 до 15 години и заклучивме дека вакцината Фајзер/Бионтек е безбедна и ефикасна за оваа возрасна група, рече извршната директорка на британското регулаторно тело МХРА Џун Рејн.

Таа додаде дека „придобивките од оваа вакцина ги надминуваат сите ризици”.

Видео на денот