
Утринска арома: Кои зачини го прават кафето вкусно и миризливо?
Кафе – извор на ведрина, задоволство и безброј рецепти. Во многу земји овој ароматичен пијалок се поврзува со пријатен почеток на денот. Зачините за кафе помагаат да се обезбедат разновидни инспирации во вообичаениот опсег на вкусови.
Препорачано
Напитокот од зрната на кафе во Европа доаѓа од Турција. Веројатно, затоа, е познато како „турско“. Главната причина за пиење кафе e тоник ефектот, кој се должи на кофеинот. Слаткото кафе ја помага активноста на мозокот, ја зајакнува меморијата и менталната јасност. Консумирањето го прави умот отпорен на депресија, стрес и летаргија. Истражувањата покажуваат дека дневното кафе веројатно го намалува ризикот од рак.
View this post on Instagram
Својства на зачините за кафе
Пионери во експериментите на кафе со зачини се Арапите – како и сите љубители на зачинето и луто настојуваат за да го надоградат вкусот на кафето со каранфилче, цимет, ѓумбир, кардамон и многу други зачини. Покрај вкусот, зачините се природни исцелители.
View this post on Instagram
Цимет
Мирисот на цимет е познат на сите – примамливо сладок и зачинет, го подобрува расположението и помага во борбата против депресијата. Овој зачин ја зголемува циркулацијата, така што пијалоците имаат ефект на затоплување.
Циметот има антибактериски и антиинфламаторни својства. Ја чисти крвта и го нормализира метаболизмот. Зачини за кафе кои се користат се многу разновидни, но циметот е можеби најпопуларниот претставник.
View this post on Instagram
Кардамон
Кардамон – еден од најважните традиционални зачини на кафе, кој е повеќегодишно семе од семејството на ѓумбир. Кардамонот има сладок, зачинет вкус со острина и пријатна арома. Има освежувачки и заживувачки ефект, ги стимулира менталните активности. Главната работа во користењето на кардамон – умереност, бидејќи вкусот може да биде премногу груб.
View this post on Instagram
Ѓумбир
Коренот од ѓумбир е богат со витамини и аминокиселини, есенцијални масла и комплекс од минерали. Супер ја забрзува крвта, го забрзува варењето и помага во борбата против настинките. Покрај тоа, познато е како коренско средство за слабеење, забрзување на метаболизмот. Аромата на лимоновиот ѓумбир дава богат, речиси освежувачки вкуст на слаткоста. Најдобро е да додадете свеж ѓумбир во пијалокот, но може и мелен, карамелизиран, или зашеќерен.
View this post on Instagram
Бадијан анасон (анасон во облик на ѕвезда)
Прекрасен зачин во форма на ѕвезда, кој е плод на растение од семејството Илисиацеа. Ова е традиционален зачин за варено вино и кафе, кој е многу ефикасен во лекувањето на настинки со кашлица.
View this post on Instagram
Црн бибер и црвен пипер
Црниот бибер му дава на пијалокот острина и пикантен вкус, уникатен за него. Биберот го подобрува варењето, го забрзува метаболизмот и ги отстранува токсините. Многу е добро да се додава во топли напитоци за време на студови, бидејќи совршено го стимулира имунолошкиот систем. Може да се замени или надополни со црвен пипер кој додава пикантност.
View this post on Instagram
Ловоров лист
Ловоровиот лист не е толку вообичаен како зачин за кафе. Ловоровите листови го намалуваат крвниот притисок и имаат диуретично дејство. Овој зачин има способност да го реши стресот, синдромот на хроничен замор, а се користи и како антидепресив. Во средниот век се правеле слатки и пијалоци со вкус на ловор.
View this post on Instagram
Ванила
Позната по својот атрактивен сладок мирис, ванилата е плод на долгогодишна винова лоза од семејството на орхидеи. Смирува, го ублажува стресот и носи чувство на мир. Ванилата, меѓу другото, е позната и како афродизијак, па е совршена за романтична вечера. Ако користите ванила во чиста форма (прав), направете го тоа внимателно, инаку се појавува горчливост.
View this post on Instagram
Морско оревче и други зачини
Овошното морско оревче е високо ценето во готвењето за посебен вкус. Во големи количини може да биде дури и опасно, па затоа треба да се чува подалеку од детските очи. Најдобро од сè го разоткрива вкусот на млекото, па затоа треба да се додаде во напиток од кафе со млеко.
View this post on Instagram
Ким и коријандер
Исто така е одличен додаток на кафето, особено за оние кои сакаат дрвено-зачинет мирис. Двата зачини се многу богати со скапоцени есенцијални масла.
View this post on Instagram
Без оглед на зачините за кафе што може да се изберат, важно е да се има предвид дека вкусот на пијалокот зависи од правилната подготовка.
View this post on Instagram