кафе зачини
Фото; Profimedia

Утринска арома: Кои зачини го прават кафето вкусно и миризливо?

Кафе – извор на ведрина, задоволство и безброј рецепти. Во многу земји овој ароматичен пијалок се поврзува со пријатен почеток на денот. Зачините за кафе помагаат да се обезбедат разновидни инспирации во вообичаениот опсег на вкусови.

Напитокот од зрната на кафе во Европа доаѓа од Турција. Веројатно, затоа, е познато како „турско“. Главната причина за пиење кафе e тоник ефектот, кој се должи на кофеинот. Слаткото кафе ја помага активноста на мозокот, ја зајакнува меморијата и менталната јасност. Консумирањето го прави умот отпорен на депресија, стрес и летаргија. Истражувањата покажуваат дека дневното кафе веројатно го намалува ризикот од рак.

 

Својства на зачините за кафе

Пионери во експериментите на кафе со зачини се Арапите – како и сите љубители на зачинето и луто настојуваат за да го надоградат вкусот на кафето со каранфилче, цимет, ѓумбир, кардамон и многу други зачини. Покрај вкусот, зачините се природни исцелители.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deniz L (@dslittlebakery)

Цимет

Мирисот на цимет е познат на сите – примамливо сладок и зачинет, го подобрува расположението и помага во борбата против депресијата. Овој зачин ја зголемува циркулацијата, така што пијалоците имаат ефект на затоплување.

Циметот има антибактериски и антиинфламаторни својства. Ја чисти крвта и го нормализира метаболизмот. Зачини за кафе кои се користат се многу разновидни, но циметот е можеби најпопуларниот претставник.

Кардамон

Кардамон – еден од најважните традиционални зачини на кафе, кој е повеќегодишно семе од семејството на ѓумбир. Кардамонот има сладок, зачинет вкус со острина и пријатна арома. Има освежувачки и заживувачки ефект, ги стимулира менталните активности. Главната работа во користењето на кардамон – умереност, бидејќи вкусот може да биде премногу груб.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vroni Ganz (@lindenhofblog)

Ѓумбир

Коренот од ѓумбир е богат со витамини и аминокиселини, есенцијални масла и комплекс од минерали. Супер ја забрзува крвта, го забрзува варењето и помага во борбата против настинките. Покрај тоа, познато е како коренско средство за слабеење, забрзување на метаболизмот. Аромата на лимоновиот ѓумбир дава богат, речиси освежувачки вкуст на слаткоста. Најдобро е да додадете свеж ѓумбир во пијалокот, но може и мелен, карамелизиран, или зашеќерен.

Бадијан анасон (анасон во облик на ѕвезда)

Прекрасен зачин во форма на ѕвезда, кој е плод на растение од семејството Илисиацеа. Ова е традиционален зачин за варено вино и кафе, кој е многу ефикасен во лекувањето на настинки со кашлица.

Црн бибер и црвен пипер

Црниот бибер му дава на пијалокот острина и пикантен вкус, уникатен за него. Биберот го подобрува варењето, го забрзува метаболизмот и ги отстранува токсините. Многу е добро да се додава во топли напитоци за време на студови, бидејќи совршено го стимулира имунолошкиот систем. Може да се замени или надополни со црвен пипер кој додава пикантност.

 Ловоров лист

Ловоровиот лист не е толку вообичаен како зачин за кафе. Ловоровите листови го намалуваат крвниот притисок и имаат диуретично дејство. Овој зачин има способност да го реши стресот, синдромот на хроничен замор, а се користи и како антидепресив. Во средниот век се правеле слатки и пијалоци со вкус на ловор.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Strega (@trattorialastrega)

Ванила

Позната по својот атрактивен сладок мирис, ванилата е плод на долгогодишна винова лоза од семејството на орхидеи. Смирува, го ублажува стресот и носи чувство на мир. Ванилата, меѓу другото, е позната и како афродизијак, па е совршена за романтична вечера. Ако користите ванила во чиста форма (прав), направете го тоа внимателно, инаку се појавува горчливост.

 Морско оревче и други зачини

Овошното морско оревче е високо ценето во готвењето за посебен вкус. Во големи количини може да биде дури и опасно, па затоа треба да се чува подалеку од детските очи. Најдобро од сè го разоткрива вкусот на млекото, па затоа треба да се додаде во напиток од кафе со млеко.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EVA cocktail bar. (@evacocktailbar)

Ким и коријандер

Исто така е одличен додаток на кафето, особено за оние кои сакаат дрвено-зачинет мирис. Двата зачини се многу богати со скапоцени есенцијални масла.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karin (@theurbangardeness)

Без оглед на зачините за кафе што може да се изберат, важно е да се има предвид дека вкусот на пијалокот зависи од правилната подготовка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @frau_69 @frau1969 (@frau_69)

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот