Украинските граничари ќе можат да користат воена опрема и оружје

This handout picture provided by the press service of Ukraine's border guard service on September 16, 2020 shows Jewish pilgrims stuck between Ukrainian and Belarusian border crossings.,Image: 558226938, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukraine's border guard service / handout " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, Model Release: no, Credit line: Handout / AFP / Profimedia

 Парламентот на Украина денеска усвои Закон со кој им се дозволува на граничарите да користат воена опрема и огнено оружје.

 

Согласно Законот, граничарите сега се овластени да користат присилни мерки како физичка сила, огнено оружје и воена опрема, вклучително и бродови и авиони.

 

Закон е усвоен кога Русија распоредува војници во близина на границата со Украина и мигрантската криза во соседна Белорусија.

Видео на денот