Милошоски: Македонија нема да добие датум за почеток на преговорите со ЕУ

Антонијо Милошоски
Фото: Фејсбук, Антонијо Милошоски

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонијо Милошоски денеска од Вашингтон, на маргините на конференцијата за трансатланска безбедност, соопшти дека од разговорот со соговорниците произлегува заклучокот дека и овој декември Македонија нема да добие датум за почеток на преговорите со ЕУ.

Истиот неповолен исход, според него, се очекува и во периодот јануари-јули 2022 година.

– Во меѓувреме Албанија вложува дипломатски напори да се раздвои од пакетот со Македонија за да си ги зголеми шансите самостојно да добие датум за преговори, но сеуште е неизвесно дали со оваа опција ќе ги убедат сите членки на ЕУ да донесат едногласна одлука за посакуваниот чекор на официјална Тирана кон Брисел, вели Милошоски.

Видео на денот