Косовски невладини организации повикаа на итна деескалација и нормализација на односите меѓу Белград и Приштина

Косовски специјалци на граничниот премин Јариње / 20 септември 2021 / фото: ТВ Клан/Јутјуб/принтскрин

Група невладини организации се собраа во иницијативата ОПЕН и некои медиуми од Косово денеска, во врска со проблемите со регистарските таблички, повикаа на итна деескалација и враќање на прашањето за слободата на движење во рамките на преговорите за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина.

Во соопштението се наведува дека се што се случи во претходните три дена, од стапувањето во сила на новата одлука на Владата на Косово, предизвика тензии и конфузија кај граѓаните.

Исто така, беше оценето дека нивото на непознатото во врска со таа одлука е неприфатливо и дека е спротивно на интересите на граѓаните.

Се додава дека на воведувањето на новите мерки не му претходеше отворена социјална дебата која ќе ги идентификува сите ризици и предизвици од овие мерки, „како и потребите и ставовите на сите заедници на Косово“.

„Општата конфузија што владее меѓу граѓаните на српската заедница во Косово е придонесена и со оскудни и нејасни информации за спроведувањето на одлуките на Владата на Косово“, се вели во соопштението.

Исто така, се посочува дека за вакви прашања се потребни политички решенија.

Исто така, се наведува дека ескалацијата се случила „среде дијалог и среде чести средби меѓу двете страни на политичко и техничко ниво“, што, како што е наведено, „укажува дека во најновата фаза од дијалогот во Брисел имало нема разговори за суштински теми како што е слободата на движење “.

„Ја повикуваме Владата на Косово да го искористи овој канал за комуникација и да ја стабилизира ситуацијата на терен за да спречи натамошен колапс на процесот на дијалог, како и сите досегашни резултати“, се додава во соопштението.

Исто така, беше истакнато дека евентуалниот нов заеднички договор за слобода на движење, „без разлика дали тоа подразбира пререгистрација на возилата на КМ или некој нов протокол за движење“ за возила, мора да биде придружен со широка информативна кампања и брзи и ефтини процедури.

Исто така, беше истакнато дека мора да биде придружено со „и системска поддршка за граѓаните со кои се соочува
тешкотии при добивање лични и патни исправи “.

Потписници се невладините организации АКТИВ, Центарот за афирмативна социјална акција – ЦАСА, Центарот за застапување на демократската култура АЦДЦ, Црно -белиот светски ЦБС и Хуманитарниот центар Митровица НСМ.

Се наведува дека меѓу потписниците се и Институтот за територијален економски развој – ИНТЕР, комуникација за развој на ЦИК. Нова социјална иницијатива – НСИ, Радио Гораздевац и РТВ КиМ.

Извор: Бета.рс

Видео на денот