Како правилно се пости Божиќниот пост: Кога се јаде риба, а кога се пости на вода
Божиќниот пост почна на 27 ноември и ќе трае до Божиќ, односно ќе заврши на 6 јануари. Трае 40 дена, но не е строг како Големиот пост (Велигденскиот). Во текот на целиот пост не се јаде месо и јајца. Масло и вино се дозволени сите денови освен понеделник, среда и петок, кога се пости „на вода“.
Во продолжение погледнете до кои правила треба да се придржувате за да го испочитувате постот и да се причестите.
28 ноември: Првиот ден од постот не е особено тежок. Тие што решиле да постат можат да јадат риба, зготвена храна, но не и растително масло. На овој ден можете да подготвите супа од зеленчук и ориз.
29 ноември: Во петок е забрането да се јаде зготвена храна. Верниците веруваат дека на овој ден треба да се јадат ореви, овошје и свеж зеленчук. Исто така дозволено е да се јаде леб, мед и суво овошје.
30 ноември/1 декември: Дозволено е да се подготвува риба на растително масло.
2 декември: Не смее да се јаде масло, но сепак можете да зготвите оброк, на пример крем-супа од зеленчук како главно јадење и варен зеленчук за вечера.
3, 4 и 5 декември: Може да се јаде риба со малку маснотии или посна пита.
6 декември: На овој ден се јаде термички необработена храна – ореви, мед и суво овошје. Таквата храна ќе ве наполни со енергија.
7 и 8 декември: Овие денови можете повторно да јадете риба и морска храна. Тестенините од лигњи се одлична вечера.
9 декември: Во понеделник e забрането масло, па може да направите каша од просо во која може да додадете овошје и мед. За вечера, можете да испечете зеленчук или да јадете кисели краставички.
10 декември: Ден за риба. Слободно можете да јадете риба и морска храна.
11 декември: Ова повторно е ден на сува. Можете да јадете салати од свеж зеленчук, сушено овошје и јаткасти овошја.
12 декември: Дозволена е храна во масло. Можете да јадете риба, секакви видови пецива, но никако не смеете да јадете месо, млеко и сирење.
21-22 декември: Овие два дена рибите се главни на менито.
23 декември: Може да се јаде варен оброк со база на вода и салати.
24 декември: На овој ден е дозволено да се јадат оброци подготвени на масло.
25 декември: Ден на сува и сурова храна. Јадете мед за да си ја вратите енергијата.
26 декември: Дозволено е да се јаде зготвена храна.
27 декември: Ден за сува храна. Јадете свежо овошје и зеленчук.
28-29 декември: Овие денови јадете риба.
30 декември: Ден без масло. Варен зеленчук, крем супа, салата…
31 декември: Денеска во оброците може да додадете масло. Направете си домашна пита од компири.
1 јануари: На овој ден не се јаде термички обработена храна.
2 јануари: Може да се јаде готвена храна, но без масло. Консумирајте варени житни култури за да го снабдите телото со витамини.
3 јануари: Ден за сува храна.
4 и 5 јануари: Овие два дена можете да зготвите супа, грашок, грав, леќа во масло.
6 јануари: На Божиќ се јаде суво овошје и се практикува строг пост.