Францускиот багет на листата на културно наследство на УНЕСКО
Во средата, францускиот багет стана најновата храна што е додадена на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО. Со ова се приклучи на другите кулинарски специјалитети во светот, како неаполската пица, кимчи, белгиската култура на пиење пиво, медитеранската исхрана и арапското кафе.
Изработката потребна за француски багет е опишана како составен дел од човечката култура. Генералниот директор на УНЕСКО Одри Азулај изјави за Си-Ен-Ен дека со доделувањето на статусот „се сеќаваме на традицијата, занаетчиството и се погрижуваме да го пренесеме рачниот начин на печење на следната генерација“. Таа додаде дека на некој начин тоа е начин на живот:
„Во Франција секогаш има пекара во близина, каде што можете да купите свеж, евтин леб и да запознаете луѓе, да ги запознаете пекарите. Тоа е важен фактор за социјална интеграција“, рече Азулај.
На Франција и требаа шест години за да ја подготви документацијата што требаше да ја достави до УНЕСКО. Според генералниот директор, со вклучувањето на списокот, луѓето ќе почнат да сфаќаат дека вообичаената, добро позната француска багета е „нешто скапоцено. Тоа е производ на историјата, има свои карактеристики и важно е јавноста да биде свесна за тоа, да се гордее со тоа“, рече таа.
Додека пекарите во Франција обично продаваат неколку видови леб, најдобрите се познати како багети на традицијата. За нивната подготовка се потребни само четири состојки: брашно, вода, сол и квасец.
Според податоците од истражувачката група Опсерватори ду паин, која ги проучува навиките и трендовите на потрошувачката леб во Франција, просечната дневна потрошувачка на леб кај возрасните паднала од 143 грама дневно во 2003 година на 103 грама дневно во 2016 година. Покрај францускиот багет, на својот најнов состанок во Мароко, УНЕСКО додаде 14 други обичаи и традиции на листата на културно наследство, како што се рачно ѕвонење на ѕвона во Шпанија, кубански лесен рум и традиционални унгарски гудачки бендови.