Двојно помало производство на свинско месо во Србија
Србија денес официјално има до 2,7 милиони свињи, додека сточарите проценуваат дека има помалку од два милиони.
Србија годишно не произведува доволно свинско месо за да ги покрие домашните потреби, а и недостигаат околу десет отсто, поради што е принудена да ги увезува тие количини.
Според податоците на Стопанската комора на Србија, годишно се произведуваат 496.000 тони од сите видови – околу 300.000 тони свинско месо, 78.000 тони говедско и 118.000 тони живина. Во првите девет месеци од годинава увезени се 31.000 тони свинско месо во вредност од 76,8 милиони евра.
Истовремено, извезени се 3.500 тони говедско и само 550 тони свинско, додека извозот на преработки е околу 3.800 тони. Месото најмногу се увезува од Шпанија, Унгарија, Германија и Данска, додека најголем дел од извозот е во земјите од ЦЕФТА регионот.
Проценките се дека производството на свинско месо во Србија во првиот квартал од 2022 година ќе забележи драматичен пад. Тоа е дури 48,2 отсто помалку во споредба со истиот период минатата година. 828 компании се вклучени во преработка и конзервирање на месо и месни производи во Србија. Сите заедно минатата година оствариле 164,2 милијарди динари, анализира Пословни хр.