Двојно помало производство на свинско месо во Србија

Свинско месо/ Фото: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

Србија денес официјално има до 2,7 милиони свињи, додека сточарите проценуваат дека има помалку од два милиони.

Србија годишно не произведува доволно свинско месо за да ги покрие домашните потреби, а и недостигаат околу десет отсто, поради што е принудена да ги увезува тие количини.

Според податоците на Стопанската комора на Србија, годишно се произведуваат 496.000 тони од сите видови – околу 300.000 тони свинско месо, 78.000 тони говедско и 118.000 тони живина. Во првите девет месеци од годинава увезени се 31.000 тони свинско месо во вредност од 76,8 милиони евра.

Истовремено, извезени се 3.500 тони говедско и само 550 тони свинско, додека извозот на преработки е околу 3.800 тони. Месото најмногу се увезува од Шпанија, Унгарија, Германија и Данска, додека најголем дел од извозот е во земјите од ЦЕФТА регионот.

Проценките се дека производството на свинско месо во Србија во првиот квартал од 2022 година ќе забележи драматичен пад. Тоа е дури 48,2 отсто помалку во споредба со истиот период минатата година. 828 компании се вклучени во преработка и конзервирање на месо и месни производи во Србија. Сите заедно минатата година оствариле 164,2 милијарди динари, анализира Пословни хр.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот