Категорија: Колумни

Ви Препорачуваме Колумни

Почитување на поткренатата веѓа

Жанета Скерлев
Значи, здодевно е. Нема како да ја опишам ситуацијата поинаку. Поминавме низ разни фази. И различни чувства. Од возбудата дека ја живееме историјата, зашто се...
Колумни

Кога ќе затрепери безмилосното срце на Левијатан

Мирослав Грчев
По два месеца пандемиска „идила“, кога на планетата – и во нејзиниот македонски папок, се разбира – владееше практично незапаметен консензус во однесувањето на луѓето,...
Колумни

Две белешки за верско-политичкиот блуд

Џабир Дерала
Белешка 1: Мрачната кохезија меѓу клерот и политиката во пресрет на корона-Бајрам, а после корона-Велигден (актуелна ситуација) Наќе, Сулејман и Стефан се другарчиња. Но тоа...
Ви Препорачуваме Колумни

Евентуалниот бојкот на ВМРО ДПМНЕ би бил добар за државата, лош за демократијата, катастрофален за партијата

Ерол Шаќири
Како прво мислам дека до бојкот нема да дојде, не мислам дека до толку ВМРО ДПМНЕ се отидени „десно од разумот“, но сепак да ја...
Ви Препорачуваме Колумни

Здравствено „велепредавство“?

Сашо Орданоски
Филипче вели дека дополнителната министерка за финансии од ВМРО-ДПМНЕ со недели го кочи реализирањето на проектот од 90 милиони евра од Светската Банка наменети за...
Колумни

Република Прислушувана

Срѓан Ивановиќ
Во оваа земја секој секого прислушува, снима, шпионира. Се прилушуваат политички противници, се снимаат пријатели, новинарите се шпиoнираат, а потоа материјалот ѝ се сервира на...
Колумни

Се заканува ли корона на ЕУ?

Не е тешко да се заклучи дека корона-кризата не влијаеше посебно на расположението и определбата во ЕУ за проширување со прием на уште неколку сиромашни...
Колумни

МВРО во неговото најлошо издание

Џабир Дерала
Ова се размислувања од прва, искрено, загрижено и луто. Навистина луто. Министерството за внатрешни работи е воз без кочници. Скандал врз скандал го тресе ова...
Колумни

Конфузни сигнали

Златко Теодосиевски
Пред извесно време напишав дека луѓето, или барем поголемиот дел од нив, во принцип ѝ веруваат на власта. Особено на оваа власт. Така веројатно и...
Ви Препорачуваме Колумни

„Жолтите комбиња“ летаат на небо

Сашо Орданоски
Го гледав некни Александар Николовски во дебатата со Шекеринска на ТВ24. Ми остави силен впечаток оној негов монолог за тоа како некој него постојано го...