
Зошто витамините од групата Б се толку моќни и во кои намирници ги има најмногу?
Списокот на виталните функции во кои се вклучени витамините од групата Б навистина е „километарски“. Секој има своја задача, а често се надополнуваат, па учествуваат во илјадници процеси во организмот, вклучувајќи го создавањето на енергијата, растот на клетките, преносот на нервните импулси.
Препорачано
Неопходни се за нормалното работење на кардиоваскуларниот, имунолошкиот и дигестивниот систем, како и за здравјето на кожата, косата и ноктите.
Витамините од групата Б организмот не може сам да ги произведе, па треба секојдневно да ги земате преку исхраната.
Витамин Б1 – тиамин – клучен е за преработката на јаглехидратите, мастите и протеините во организмот, како и за работењето на кардиоваскуларниот и нервниот систем. Извори: изнутрици (црниот дроб), јајцата, месото, житарките од цело зрно, зелениот лиснат зеленчук, оревите, грашокот, гравот, кикиритките.
Витамин Б2 – рибофлавин – исто така е неопходен за создавање на енергијата од јаглехидратите, мастите и протеините, како и за дишењето, видот и растот. Најмногу го има во млечните производи, јајцата и месото, а добри извори се и зелениот лиснат зеленчук, житарките од цело зрно и јаткастите плодови (бадеми, лешници, ореви).
Витамин Б3 – ниацин – исклучително е важен за добивање енергија од гликозата, за производството на хормоните како и за работата на нервниот, кардиоваскуларниот и дигестивниот систем. Извори: квасецот, млечните производи, јајцата, месото од живината, рибата, мешунките, јаткастите плодови.
Витамин Б5 – пантотенска киселина – директно е вклучена во производството на енергијата, а важна е и за расположението, како и за урамнотеженото ниво на холестеролот во крвта. Се наоѓа во квасецот, црниот дроб, рибата, месото, јајцата, житарките од цело зрно, зеленчукот, овошјето.
Витамин Б6 – пиридоксин – исклучително е важен за имунитетот, создавањето на крвните клетки и хормоните, како и за работењето на мозокот и за „биолошкиот часовник“. Извори: изнутрици (особено црниот дроб и бубрезите), мисирката, туната, квасецот, бананите, сувото грозје, спанаќот, сојата, јајцата, млекото, компирот.
Витамин Б7 – биотин – неопходен е за метаболизмот на јаглехидратите, протеините, мастите и аминокиселините, како и за растот на клтеките. Извори: квасецот, изнутриците, жолчката од јајцето, печурките, бананите, кикиритките, морковот, карфиолот.
Витамин Б9 – фолна киселина – е клучна за синтензата на ДНК, значи за изградба на сите нови клетки, па е особено важна во бременоста. Учествува во создавањето на еритроцитите (црвените крвни клетки) и е битна за работењето на кардиоваскуларниот систем. Најмногу ја има во зелениот лиснат зеленчук, мешунките, цитрусното овошје, житарките од цело зрно и месото.
Витамин Б12 – цијанокобаламин – исто така учествува во синтезата на ДНК, како и во создавањето на еритроцитите и протеините. Важен е за активноста на нервните клетки и расположението,како и за работењето на кардиоваскуларниот систем. Извори: риба и морските плодови, месото, млекото и млечните производи, јајцата.
Колин и инозитол се вбројуваат во витамините на Б комплексот иако по структурата не се витамини, но на сличен начин учествуваат во метаболизмот и во преност на нервните импулси. Колинот се наоѓа во јајцата, сојата, животинските масти, брашното од овес и зеленчукот. Извори на инозитолот се храната од животинско потекло, житарките од цело зрно и зеленчукот.