Фото: Tamer Adel / Alamy / Profimedia

Зошто не се препорачува консумирање домати и краставици во комбинација

Комбинацијата од краставици, домати, сол, бибер и малку масло многумина ја сметаат за идеална пролетна салата, но оваа комбинација на состојки сè повеќе предизвикува дебата меѓу нутриционистите.

Според руската нутриционистка Алена Парецкаја, иако и доматите така и краставиците се богати со хранливи материи, нивната комбинација во салата може да има и негативни ефекти.
Имено, доматите се богати со аскорбинска киселина, витамин Ц, додека краставиците го содржат ензимот аскорбиназа, кој го разградува овој витамин и ја намалува неговата ефикасност. На овој начин, според нутриционистот, дел од корисните состојки се губат при консумирање во зглобовите.

Дополнително, поради високата содржина на вода во краставиците и киселоста на доматите, оваа комбинација може да предизвика надуеност и непријатност во дигестивниот тракт, особено кај луѓе со чувствителни црева. Во некои случаи, ова може да доведе до дијареја.

Покрај тоа, краставицата создава алкална, а доматот кисела средина во желудникот, што доведува до неутрализација на корисните хранливи материи во обете намирници.

Повременото уживање во оваа салата нема да ви наштети, но ако имате чувствителен стомак или проблеми со варењето, се препорачува да ги консумирате овие намирници одделно.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот