20.8 C
Скопје

Tag : александар литовски

Колумни

Касапницата

Александар Литовски
Со столетија веќе, во светот егзистира незаситната лакомост на малкумина, па сосема „природна“ се чини „филозофијата“ дека среќа може да се изгради само врз туѓи...
Колумни

Нашите ѕвездени часови

Александар Литовски
Во „далечните“ времиња, во нашите „ѕвездени часови“ (Стефан Цвајг) пред да ни се случи „демократијата“, нашите херои беа многу поразлични од денешниве „антихерои“. Нашите херои...
Колумни

Фашизам: што е тоа?

Александар Литовски
Перцепцијата и сфаќањето за фашизмот како политичка идеологија и практика главно е искривена преку пропагандната слика за фашистите генерално, а особено за германските нацисти, кои...
Колумни

Дефокусирање

Александар Литовски
Кога би се екстраполирало запишаното за национализмот во „Што значи соочување со минатото?“ од Теодор Адорно, врз она што денес се случува во светот, може...
Колумни

Крв, нафта и валкани пари

Александар Литовски
Се разбира, фашистите не ги измислиле милитаризамот, ксенофобијата, етнонационализамот и антикомунизмот, односно антиболшевизмот. Овие малигни општествени карциноми биле дел на различни политики во многу општества,...
Колумни

Прометеи на слободата

Големите мајстори на најпрепредените и најгрозните масовни злосторства низ морбидната историја на човештвото, денес лажно се претставуваат како борци за слобода и правда, а како...
Ви Препорачуваме Колумни

Атрофија на мозокот

Александар Литовски
Светот, недвојбено, забрзано се запатил кон нови страдања и трагедии. Како и пред катастрофата од триесет и деветтата на минатиот век, денешните „луди“ геостратегиски игри...
Колумни

Движење кон пеколот

Александар Литовски
Денеска човештвото, па и ние, се движиме по една страшна инфернална геополитичка траекторија, преполна со огромна маса од апокалиптични настани, кои во својата динамика забрзано...
Колумни

Бесчестието

Александар Литовски
Кога во време на најголемата војна во историјата на човештвото окупаторската чизма вмаршира во македонските градови, многумина декларираа дека „не се занимаваат со политика“, дека...
Колумни

Хуманизмот и левицата

Александар Литовски
Човекот е највисоко суштество! Тоа е почетната позиција на хуманизмот на левицата. Тој хуманизам подучува: „Дигнете ја главата, слободни луѓе! Недостојно е да молите и...