По два века отворен гробот на Исус: Погледнете како тоа изгледаше! (ВИДЕО)

epa02102715 A shaft of sunlight streams in from an open door in the roof of the rotunda and strikes the Tomb of Christ in the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem's Old City on 03 April 2010, as Orthodox Christians celebrate the 'Holy Fire' ceremony prior to Easter Sunday. Thousands of pilgrims, clergy and tourists of the various Orthodox Christian sects light candles while the fire is quickly passed around the church, traditionally accepted as the site where Jesus Christ was crucified, buried and resurrected. EPA/JIM HOLLANDER

За прв пат во последните два века, научниците го отворија местото за кое христијаните веруваат дека е гробот на Исус Христос во црквата на Светиот гроб во Ерусалим.

Поминаа четири години откако конзерваторите за прв пат го отворија Исусовиот гроб по повеќе од два века.

Гробот на Исус, односно неколку метри висока и широка мермерна плоча, веќе неколку години е заштитен од распаѓање со метална конструкција. Во него се собрани мермерни блокови кои се распаднати од времето и влијанието на илјадници аџии и туристи.

Фотограф од агенцијата АФП сведочи за дел од историските дела и го фотографирал местото каде се верува дека има карпа под која било положено телото на Исус во 33 година. Мермерната плоча што ја покрива гробницата е преместена и три дена се вршело реставрација и археолошка анализа врз неа.

Тоа било прв пат мермерната плоча да биде поместена од најмалку 1810 година, кога биле извршени последните градежни работи поради пожарот во базиликата, а можеби дури и порано, вели отец Самуилио Егојан од Ерменската црква, која управува со базиликата.

Сликата на Исус може да се види во тесниот дел од просторот под поместената плоча.

Пронајдени се некои материјали кои се анализирани. Грчки експерти биле задолжени за реконструкцијата, а целиот процес за потребите на документарниот филм го снима National Geographic.

-Отворањето на гробницата ќе им овозможи на експертите единствена можност да ја испитаат оригиналната позадина на најсветото место во христијанството“, објави тогаш медиумската куќа.

-Морам да признаам дека ми се тресеа нозете- рече Фред Хиберт, постојан археолог на списанието.

Базиликата на Светиот Гроб во стариот дел на Ерусалим/Фото: EPA/JIM HOLLANDER

Едикулата и внатрешната гробница во моментот се во процес на реставрација која ја врши тим научници од Националниот технички универзитет во Атина, под водство на проф. Антонија Моропулу. Анализата на карпата би можела да им помогне не само подобро да се запознаат со првичната форма на погребната комора, туку и како еволуирала во централно место за обожување и почит откако била откриена од Елена, мајката на римскиот император Константин во 326 г. н.е.

Заменети се само екстремно слабите или скршени делови, а мермерните плочи беа исчистени и врз нив била извршена конзервација. Сето ова е финансирано од трите главни христијански деноминации што ја водат базиликата на Светиот гроб (католици, православни и ерменски христијани).

Видео на денот