Гужви во српските месарници пред празниците, иако печењето поскапе од Божиќ!

Свинско месо/ Фото: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

Следат празниците – Први мај, Велигден и Ѓурѓовден – и затоа е време да размислиме што ќе има на трпезата. Милица Сушиќ од месарницата „Добар Залогај“ објаснува за Н1 дали има поскапување и колку однапред треба да се нарача печењето.

Сушиќ вели дека во последните неколку месеци има благ пораст на цените – кога се забележува состојбата во однос на божиќните празници, печеното свинско месо поскапе за двесте динари. Како што наведува таа, за време на божиќните празници цената била 2.200 динари, додека сега е 2.500 динари за килограм. Продажбата, како што вели, не се намалила поради поскапувањето.

Јагнешкото месо чини околу 2.900 динари. Свежото свинско месо, вели Сушиќ, може да се најде по цена од 1.200 динари за килограм.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот