ФОТО | Гастро марифети: Израдувајте ги најблиските со три брзи летни рецепти од Марија Кочовска!

Марија Кочовска е една од основачките на сајтот „Сè за храна“ (sezahrana.mk). Љубовта кон храната и готвењето уште од мала ѝ била водич низ животот, па така и нејзиното образование е во таа насока. Магистрирала во областа на преработката на храна, а со започнувањето на сајтот, кој почетно ѝ бил хоби и желба за зачувување на традиционалната кујна, но и да помогне за едукација на населението за храната преку совети и едукативни содржини, своето образование го надополнила со десетина курсеви од областа на нутрицијата од реномирани светски универзитети. 

Фото: Приватна архива

– Љубовта кон храната велат дека е наследна. Па и јас можам да се согласам со тоа. Потекнувам од гурманско семејство, каде што сите приготвуваме најразлични јадења, а секој си има своја специјалност. Првите почетоци и интересот кон храната и рецептите потекнуваат од мајка ми, која уште од најмала возраст ме вклучуваше во подготовката на храната. Веќе на десет години имав доста познавања и сама приготвував поедноставни колачи и торти – ни вели Марија, која, инаку, ја обожава интернационалната кујна.

– Би издвоила неколку такви јадења, а тоа се аранчини (топчиња од ориз), лимончело (ликер од лимони), кои ги направив по посетата на Италија, а често приготвувам и суши. Со вас споделувам три брзи рецепти кои се идеални за топлите денови. Верувам дека ќе ви се допаднат, а доколку имате прашања, слободно пишете ми на моите профили на Инстаграм и Фејсбук (Instagram – @kocovska.marija Facebook – Marija Kocovska).

Домашна лимонада – сок за растворање од лимони

Фото: Приватна архива

Состојки: ½ кг лимони, 1½ кг шеќер, 1½ л вода, 1½ ќесичка лимонтус.

Подготовка: Лимоните ставете ги во сад и додајте 1 лажица сода бикарбона и вода. Оставете ги лимоните околу 20 минути. Измијте ги и исечкајте ги на коцки.

Половина од лимоните ставете ги во блендер и додајте 200 мл вода. Изблендирајте ги за да добиете каша. Постапката повторете ја и со останатата половина од лимоните. Кашата ставете ја во голем сад и додајте ја преостанатата вода. Измешајте и оставете ги да отстојат за време од 24 часа. Следниот ден исцедете ги. Во течноста додадете ги шеќерот и лимонтусот. Сокот оставете го 24 часа, а повремено мешајте за да се растопи шеќерот. Наредниот ден сокот соберете го во шишиња. Готовиот сок од лимони чувајте го на темно и ладно место, а најдобро во фрижидер.

Брзи бомбици со 3 состојки

Фото: Приватна архива

Состојки: 100 г мелени бисквити, 50 г потпечени и мелени лешници, 2 лажици мармалад од кајсии, 2 лажици вода. За декорација: 100 г бело чоколадо, мелени лешници или бисквити по избор.

Подготовка: Во мал сад на оган ставете ги мармаладот од кајсии и водата. Измешајте и кратко затоплете ја смесата додека мармаладот се раствори. Во длабок сад ставете ги бисквитите, лешниците и мармаладот. Измешајте, а потоа од смесата формирајте бомбици. Белото чоколадо растопете го на пареа или во микробранова печка. Бомбиците чоколадирајте ги или по желба извалајте ги во мелени лешници и бисквити.

Кинеска салата со ориз

Фото: Приватна архива

Состојки: 1 чаша ориз, 150 г сечкана шункова салама, 150 г (5-6) сечкани кисели краставички, 100 г сечкано кравјо сирење, 150-200 мл кисела павлака со 20% масти,

100 мл мајонез, сол и црн пипер по вкус.

Подготовка: Во тенџере на оган ставете 2 чаши вода да се варат. Во зовриената вода додајте го оризот и варете 15-20 минути. Во тенџерето со сварениот ориз додајте поголема количина ладна вода и измешајте за да се одделат зрната. Оризот процедете го. Во длабока чинија ставете ги изладениот ориз, краставичките, саламата и сирењето. Измешајте и додајте ги мајонезот и павлаката. Повторно измешајте и зачинете со сол по вкус и мелен црн пипер.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот