ЕУ не може да се договори за означување на храната
На Европа ѝ треба подолго од планираното за да се договори за нов европски систем за означување на храната бидејќи шемата за означување во боја, измислена во Франција, не одговараше на кулинарскиот ривал Италија.
Плашејќи се дека културните икони како маслиновото масло или сирењето пармезан ќе добијат лоши оценки, Италија успеа да ги убеди другите земји-членки да го отфрлат францускиот систем. До крајот на 2022 година, Европската комисија требаше да излезе со етикети за прехранбените производи кои ќе им помогнат на потрошувачите да направат поздрав избор. Францускиот систем Нутри-Скор првично беше меѓу фаворитите и веќе беше усвоен во Белгија, Германија, Луксембург, Холандија и Шпанија.
Нутри-Скор ги рангира прехранбените производи на скала од зелена до црвена и од буквите А до Е врз основа на нивната хранлива вредност, односно врз основа на тоа колку протеини, влакна, сол и заситени масти содржат, но компаниите се не е должен да ја користи етикетата. Околу 270 научници потпишаа апел во март 2021 година во кој ја повикуваат Европската комисија „да не им попушта на лобистите“ и да го поддржи Нутри-Скор, посочувајќи дека тоа е единствената ознака чии прегледи покажале дека е „ефективна и релевантна за потрошувачите и јавното здравје“, објави Индекс хр.
Но, Европската комисија не го прифати тоа. Заменик-директорката на Генералниот директорат за здравје и безбедност на храна на Европската комисија, Клер Бури, во септември изјави дека нема да стави ништо што предизвикува поделба на масата. „Е“ за сирење Италија, Кипар, Грција, Чешка, Романија и Унгарија се спротивставија на францускиот систем.