Експертите откриваат: Седум хранливи материи кои се најдобри за здравјето на цревата

Фото: Пекселс/rdne-stock-project

Симптомите на дигестивните нарушувања се почести околку што мислиме, вклучувајќи постојани стомачни болки, надуеност и бранови на гадење. Еден начин за ослободување од болката од гастроинтестинални непријатности е консумирањето пробиотици и пребиотици. Но, експертите откриваат и други хранливи материи кои може да го подобрат здравјето на вашите црева, пишува „Итинг вел“.

„Иако пробиотиците и пребиотиците се важни за оптимизирање на здравјето на цревата, тие не се единствените алатки за подобрување на рамнотежата на гастроинтестиналниот систем“, вели диететичарката Јеје Новал.

За здрави црева, исто така, потребна е добро балансирана исхрана која вклучува соодветни количини на следните витамини и минерали.

1. Цинк

Како втор најзастапен минерал во човечкото тело, цинкот има бројни функции. Иако е добро познат по својата улога во подобрувањето на имунитетот, заздравувањето на раните, растот и развојот, цинкот е исто така неопходен за здравјето на цревата.

„Цинкот игра клучна улога во одржувањето на правилното здравје на гастроинтестиналниот тракт, помагајќи да се произведе стомачната киселина потребна за ефикасно варење“, вели диететичарот Сара Коржењевски.

2. Магнезиум

„Магнезиумот е исклучителен минерал кој го одржува правилното функционирање на дигестивниот систем. Овој минерал помага да се релаксираат мускулите на цревата, што помага храната непречено да се движи низ дигестивниот тракт и спречува запек. Недоволното внесување на магнезиум може да доведе до проблеми како што се запек, надуеност и болки во стомакот, вели Коржењевски.

Затоа, клучно е да вклучите храна богата со магнезиум во вашата исхрана, како што се спанаќот, авокадото, аншоата и темното чоколадо.

3. Селен

Иако селенот е првенствено познат по својата улога за метаболизмот на тироидните хормони, тој е исто така клучен минерал за здравјето на дигестивниот систем.

„Селенот игра клучна улога во одржувањето на здравото варење, поддржувајќи ја хомеостазата на панкреасот која го регулира производството на дигестивни сокови“, објаснува Коржењевски.

Овој суштински минерал, исто така, помага да се спречи воспаление и оксидативно оштетување, што може негативно да влијае на здравјето на варењето. За да се увериме дека внесуваме доволно од овој витален минерал, Коржењевски советува да вклучиме пченка, лук, козјо и кравјо млеко, бразилски ореви, говедско месо, свински котлети, пилешки гради, морска храна и јајца во нашата исхрана.

4. Витамин Д

Коржењевски тврди дека витаминот Д е суштинска хранлива материја која е клучна за одржување на здрав гастроинтестинален тракт. Активната форма на витамин Д помага во регулирањето на функцијата на имунолошкиот систем, вклучувајќи го и лимфоидното ткиво поврзано со цревата, кое е критично за цревниот имунолошки одговор.

„Недостатокот на витамин Д може негативно да влијае на цревата, вклучително и нарушена имунолошка функција и зголемено воспаление“, додава таа.

5. Витамин А

Очите не се единствените органи кои имаат корист од соодветниот внес на витамин А. Како и цинкот, витаминот А е важна хранлива материја која помага да расте, поправа и да ја одржува цревната обвивка, која делува како бариера против штетните токсини и патогени, вели Коржењевски.

„Витаминот А, исто така, го подобрува имунолошкиот систем, го зголемува производството на имунолошки клетки кои го одржуваат цревата здраво“, објасни таа.

6. Витамин Ц

Витаминот Ц е популарен поради неговите придобивки за зајакнување на имунитетот, но цревата исто така се потпираат на витамин Ц за подобро да функционираат.

„Витаминот Ц игра клучна улога во здравјето на дигестивниот систем со тоа што делува како антиоксиданс и помага во апсорпцијата на хранливите материи. Исто така, помага во синтезата на колаген, кој го подобрува здравјето на цревната обвивка“, нагласува Коржењевски.

Преку исхраната богата со овошје и зеленчук, можеме да го добиеме целиот витамин Ц што ни е потребен. Најдобрите извори вклучуваат киви, пиперка, јагоди, брокула и портокали.

7. Б витамини

Од осумте витамини Б, неколку се издвојуваат по нивната способност да го поддржуваат здравјето на цревата.

„На пример, витаминот Б1 е неопходен за правилно функционирање на дигестивниот систем, додека витаминот Б6 придонесува за синтеза на невротрансмитери кои ги регулираат движењата на цревата. Другите витамини од групата Б, како што се Б9 и Б12, се клучни за формирање на здрави цревни клетки и спречување на дигестивни нарушувања“, нагласува Коржењевски.

Дополнително, Новал наведува дека одредени Б витамини имаат влијание врз репродукцијата на одредени бактерии во цревната заедница. Можеме да ги најдеме во разновидна храна, вклучувајќи интегрални житарки, јаткасти плодови, печурки, лиснат зелен зеленчук, авокадо, јајца, риба, месо и млечни производи.

Експертите се согласуваат дека справувањето со стресот и траумата може да направи голема разлика во здравјето на цревата.

„Нашите тела се неверојатно еластични и добро опремени за одржување на здравјето, но еластичноста се намалува кога доживуваме психолошки стрес, траума и други слични настани. Затоа, важно е да се решат овие прашања за да се подобри здравјето на цревата“, заклучува Коржењевски.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот