Експерт: Свежото свинско месо е побледо, ако е црвено значи дека е третирано
Свежото месо е побледо, а ако е многу црвено, значи на некој начин е третирано, откри директор на свињарска фарма. Според него, логистиката не дозволува во Бугарија да се внесува свежо увозно месо.
„Главниот дел од месото доаѓа од Европската унија. Камионите патуваат околу 3-4 дена, на пример, од Шпанија“, додаде тој. „Трендот во последниве години е дека бугарското прво производство на свинско месо не може да ја задоволи побарувачката на големите преработувачки претпријатија и за жал увозот е факт“, рече д-р Лубомир Кулински, директор на Дирекцијата за контрола на храна, за БНТ.
Тој објасни дека свинското месо во Бугарија пристигнува од земјите членки на ЕУ – Полска, Романија, Шпанија.
„Проблемот е што свинското месо не е бугарско, како и говедското. Бугарското пилешко месо задоволува повеќе од 90 проценти од потрошувачката на бугарскиот пазар, има дури и извоз во етаблирани земји како Австрија, Швајцарија, Србија и Македонија. Производството на свинско во Бугарија е под 50%. Контролата во кланиците е секојдневна, хуманиот однос кон животните, хигиената при колење, се следат температурите на фрижидерите, експедицијата, многу важни се придружните документи на месото, без нив контролата станува многу отежната“, изјави Кулински.