Tag : Ивица Челиковиќ

Колумни

ЕУ фондови како вреќа без дно

Ивица Челиковиќ
Околностите обелоденети во медиумските написи за делење на европски пари во Македонија на сомнителен начин, открива само уште една неславна епизода која укажува на индиции...
Колумни

Александар Велики во лет над Скопје

Ивица Челиковиќ
Во годините кога скопскиот аеродром го носеше името „Александар Велики“, некои онлајн системи за пребарување на авионски билети за резервација на летови за Скопје упорно...
Колумни

Бугарско шлепување зад историјата

Ивица Челиковиќ
Дали бугарскиот меморандум со кој се спори македонскиот идентитет и јазик може да се толкува и во функција на одвлекување на фокусот од масовните протести...
Колумни

Балканизацијата наспроти европеизмот

Ивица Челиковиќ
Исходот на изборите во Црна Гора, претходно и на изборите во Македонија, во добар дел покажаа дека балканизацијата како тренд и понатаму ги карактеризира состојбите...
Колумни

Судови во политичко менгеме

Ивица Челиковиќ
Земји што немаат независно судство не можат да бидат членки во Европската Унија. Ова категорично го тврди претседателот на Судот на правдата на ЕУ, Коен...
Колумни

Корона, неизвесност и новата Влада

Договорот за нова македонска Влада главно поминува без некакво подинамично свртување со заложби за пополнување на политичкиот и идеолошки вакуум, кој уште повеќе дојде до...
Колумни

Правната држава на отстрел

Ивица Челиковиќ
Во Хрватска, последната членка примена во ЕУ во 2013 година, граѓаните имаат најмала доверба во независноста на судството. Тоа го покажуваат најновите резултати од годишното...
Колумни

Избори, корона и обединета Европа

Ивица Челиковиќ
Доближувањето кон ЕУ беше во фокусот на македонските парламентарни избори, кои би можеле да бидат решавачки дали земјата ќе продолжи по зацртаниот европски пат. Со...
Колумни

Изборни ветувања во сенката на шовинизмот

Ивица Челиковиќ
„Докажавме дека можеме да бидеме Европејци“, рече Зоран Заев во дебатата со Христијан Мицкоски на МРТВ, нагласувајќи дека „сѐ друго што се нуди е одење...
Колумни

Народот на Дурловски

„Оној кој лаже мора да биде поразен од народот“, извикува вехементно Игор Дурловски, кандидат за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ. Ваквите пораки што се испраќаат во јавноста...