
Според нутриционистите боровинките се овошје број 1 за подобро метаболичко здравје
Метаболичкото здравје вклучува регулирање на шеќерот во крвта, триглицеридите, ХДЛ холестеролот, крвниот притисок и обемот на половината. Храната што ја избираме секој ден директно влијае на сите овие параметри, а експертите се согласуваат дека меѓу овошјето, едно особено се издвојуваат – боровинките, пишува „Итинг вел“.
Препорачано
Поддршка за здраво варење
Свежите боровинки содржат околу четири грама влакна по чаша, додека дивите боровинки содржат до шест грама. Влакната се клучни за редовно варење и здрава цревна микробиота.
„Боровинките се добар извор на влакна, а бидејќи дивите боровинки се помали од обичните боровинки, добивате повеќе кора од боровинки по залак, а кората е таму каде што се влакната“, објаснува консултантот за исхрана Кити Бројер.
Но, придобивките одат подалеку од влакната.
„Високата концентрација на полифеноли во кората на овошјето ги храни нашите цревни бактерии, што обезбедува уште поголема метаболичка поддршка“, додава диететичарката Даниел ВенХуизен.
Природен борец против воспаленија
Боровинките се познати по нивната висока содржина на антиоксиданси.
„Тоа е поради нивната длабока сина боја, која доаѓа од антоцијанините“, објаснува регистрираниот диететичар Алиса Смолен. „Антоцијанините се моќни пигменти кои помагаат во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението.“
Смолен истакнува дека истражувањата покажуваат дека антоцијанините ги зајакнуваат ендотелните клетки, кои се неопходни за здрави крвни садови и добар проток на крв. Една студија покажа дека јадењето 200 грама боровинки дневно во текот на еден месец може да го намали крвниот притисок кај здрави луѓе.
Помага во одржувањето на здрава тежина
Со само 84 калории по чаша, боровинките се нискокалоричен додаток на оброците и закуските. Нивниот природен вкус помага во засладувањето на јадењата без додавање шеќер.
„Боровинките навистина нудат комплетен пакет кога станува збор за губење на тежината“, вели ВенХуизен.
Влакната ве одржуваат сити подолго време, додека антиоксидансите помагаат во намалувањето на воспалението поврзано со зголемувањето на телесната тежина.
Стабилизирање на нивото на шеќер во крвта
И покрај нивната природна содржина на шеќер (околу 15 грама по чаша), боровинките имаат низок гликемиски индекс.
„Нискиот гликемиски индекс значи дека боровинките не предизвикуваат ненадеен скок на шеќерот во крвта откако ќе ги изедете“, објаснува Бројер. „Наместо тоа, добивате постепен пораст и пад, што му помага на вашето тело поефикасно да ја управува гликозата.“
Овој ефект ги прави исклучително корисни за вашиот метаболички систем.
„Стабилната контрола на шеќерот во крвта го намалува стресот врз инсулинскиот систем на телото и е камен-темелник на метаболичкото здравје“, нагласува Бројер.
Истражувањата, исто така, покажуваат дека боровинките можат да го намалат шеќерот во крвта на гладно, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да го намалат HbA1c, особено кај луѓе со дијабетес.