
Сакате да имате подобра крвна слика? Започнете да ги пиете овие природни сокови почесто
Здравјето на крвта директно влијае на виталноста и општата здравствена состојба. Крвната слика, која го вклучува бројот на црвени крвни зрнца, хемоглобинот и други важни параметри, може да открие многу за нашето тело. Еден од клучните фактори што влијаат на здравјето на крвта е исхраната, а меѓу најмоќните природни пијалаци за подобрување на крвната слика, секако се издвојуваат неколку природни сокови.
Препорачано
Консумирањето намирници, без разлика дали е во исхраната или во форма на природни сокови, долгорочно може да ја подобри крвната слика и здравјето, циркулацијата, регулирањето на крвниот притисок и други придобивки.
Во продолжение откриваме за кои сокови станува збор.
Сок од цвекло
Сокот од цвекло е еден од најпознатите природни сокови што може да ја подобри крвната слика. Цвеклото е богато со железо, витамин Ц и фолна киселина, што помага во формирањето на црвените крвни зрнца и на зголемувањето нивоата на хемоглобин.
Редовното консумирање на овој сок може да го зголеми нивото на железо во крвта и да помогне во спречувањето на анемија. Како зеленчук, цвеклото содржи нитрати кои ја подобруваат циркулацијата и можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, со што придонесуваат за здравјето на крвните садови.
Сок од аронија
Аронијата е едно од најздравите плодови, а нејзиниот сок е познат по своите исклучителни ефекти врз здравјето на крвта. Овој сок е богат со железо, витамин Ц и антиоксиданти, а особено е делотворен во зголемувањето на нивоата на хемоглобин. Аронијата, исто така, помага во подобрувањето на апсорпцијата на железо од други извори, благодарение на неговата висока содржина на витамин Ц.
Антиоксидантите како што се антоцијаните, кои се наоѓаат и во боровинките, во аронијата го намалуваат оксидативниот стрес, што го подобрува здравјето на крвните садови и срцето. Сокот од аронија може да помогне во регулирањето на крвниот притисок и подобрувањето на циркулацијата.
Сок од портокал
Иако сокот од портокал не содржи големи количини железо, неговата вредност за крвната слика лежи во високата содржина на витамин Ц. Овој корисен витамин ја зголемува биорасположивоста на железото, подобрувајќи ја неговата апсорпција од растителните извори.
Сокот од портокал, како и другите цитрусни сокови како што се лимон, грејпфрут и мандарина, е одличен додаток во исхраната за секој што сака да ја подобри својата крвна слика. Покрај тоа, цитрусните овошја се богати со флавоноиди, кои дејствуваат противвоспалително и помагаат во одржувањето на здравјето на крвните садови.
Сок од шипка
Сокот од шипка, исто така, нуди бројни придобивки за крвната слика. Шипките се богати со витамин Ц, железо, калиум и флавоноиди. Редовното консумирање на овој сок може да го подобри производството на црвени крвни зрнца, да го намали оксидативниот стрес и да ја подобри циркулацијата.
Со овој вкусен сок со текот на времето, можете да забележите дека вашиот крвен притисок се намалил, со што позитивно влијае врз здравјето на вашето срце и крвните садови. Поради своите противвоспалителни својства, сокот од шипки може да го намали и ризикот од развој на срцеви болести и други кардиоваскуларни проблеми.
Сок од кељ
Сокот од кељ е богат со железо, витамин К и витамини од групата Б, а може да биде одличен додаток во исхраната за подобрување на крвната слика. Кељот, како и другите зелени лиснати зеленчуци, содржи високи концентрации на железо, кои помагаат во формирањето на црвените крвни зрнца и на зголемувањето на нивоата на хемоглобинот.
Витаминот К, исто така, игра важна улога во згрутчувањето на крвта, додека витамините Б го поддржуваат здравјето на срцето и крвните садови. Сокот од кељ, содржи и калциум, кој може да помогне во одржувањето на здрава циркулација.
Колку често треба да ги пиете овие сокови за резултати?
За да се постигнат оптимални резултати, се препорачува редовно да ги пиете овие сокови, но умерено. Експертите советуваат консумирање на овие сокови неколкупати неделно, со акцент на нивното долгорочно дејство врз здравјето на крвта.
Во зависност од сокот што го пиете, еве што советуваат експертите:
Три до четири пати неделно: Сокови како што се цвекло, аронија, портокал и шипка. Оваа зачестеност му овозможува на телото да ги добие потребните хранливи материи (како што се железо, витамин Ц, фолна киселина и антиоксиданти) за да се подобри крвната слика и да се поттикне производството на црвени крвни зрнца.
Еднаш дневно: Сок од кељ. Богат е со хранливи материи, а може да се пие секој ден, но во помали количини од околу 150 до 200 милилитри, бидејќи е исклучително хранлив. Земањето мали количини секојдневно ќе му помогне на телото во одржувањето на здравата рамнотежа.