Фото: Wikimedia Commons

Оригинален рецепт за македонски пинџур: Повкусен од лутеница, сериозна конкуренција на ајварот

Покрај ајварот и лутеницата, пинџурот е омилен намаз без која не можеме да си ја замислиме македонската трпеза, особено зимницата. Пинџурот е изворно македонско јадење, но рецептот брзо се раширил низ целиот Балкан.

Овој специјалитет ја краси трпезата на сите земји во регионот, а ние обожаваме да го јадеме „рамо до рамо“ со ајварот!

Состојки:

– 1,5 кг печени пиперки
– 800 г печен модар патлиџан
– 400 мл густ сок од домати
– 50 г лук
– 3-4 дл масло
– 40 г сол
– 1 лажица шеќер
– 1 лажица оцет
– 2 лути пиперчиња (по желба)

Фото: Wikimedia Commons

Подготовка:

Испечете ги пиперките и модрите патлиџани и излупете ги. Измелете ги модрите патлиџани и лукот. Расцепкајте ги пиперките. Ако ви е полесно, можете да ги измелете пиперките, наместо да ги цепкате.

Во тенџере загрејте масло, па додајте ги пиперките.

Пржете ги 15-тина минути, потоа додајте го модриот патлиџан и постепено додавајте го доматот. Крчкајте ги на ниска температура околу половина час.

Задолжително промешувајте често, бидејќи патлиџанот лесно се лепи. На крајот, додајте сол, шеќер и оцет. Проварете уште некоја минута, па сипете го пинџурот во стерилизирани тегли. Оставете го да се излади.

Добар апетит!

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот