Фото: Pexels / Marco Fischer

Новата студија покажа: Дури и малите порции помфрит го зголемуваат ризикот од дијабетес тип 

Копнеете по помфрит? Потопувањето компири во длабоко масло може да биде рецепт за зголемување на ризикот од дијабетес тип 2.

Според студијата објавена во средата во списанието БMJ, замената на неделната порција помфрит со варени, печени или пире од компири може да го намали ризикот од оваа хронична болест, објавува „Ен-би-си њуз“.

Авторите ја испитале исхраната на повеќе од 205.000 возрасни лица во САД кои одговориле на прашалници за тоа што јадат во текот на речиси четири децении. Меѓу оние што консумирале компири, истражувачите анализирале кои лица развиле дијабетес тип 2, болест што доведува до постојано зголемено ниво на шеќер во крвта.

Тие откриле дека јадењето три порции помфрит неделно било поврзано со 20 отсто поголем ризик од дијабетес тип 2. Но, јадењето иста количина варени, печени или пире од компири немало таква поврзаност.

Огромното мнозинство од 1 од 10 лица со дијабетес во САД имаат дијабетес тип 2. Оваа состојба може да го зголеми ризикот од срцев и мозочен удар или оштетување на бубрезите.

Наодите сугерираат дека начинот на кој се подготвува храната е клучен за нејзините здравствени ризици или придобивки, рекол д-р Сајед Мохамад Мусави, главен автор на студијата и постдокторски истражувач на училиштето за јавно здравје Т. Х. Чан при Харвард.

„Не се компири исти. Дури и мала количина помфрит, помалку од една порција неделно, е поврзана со поголем ризик од дијабетес тип 2“, рекол тој.

За разлика од варените или печените компири, помфритот се пржи во масла кои обично содржат транс или заситени масти. Начинот на кој телото ги метаболизира овие масти може да придонесе за инсулинска резистенција – состојба кога клетките не реагираат правилно на инсулинот, хормонот што го регулира нивото на шеќер во крвта. Редовното консумирање пржена храна исто така може да доведе до дебелина и воспаленија, што дополнително го зголемува ризикот од дијабетес тип 2.

„Кога пржите компири, енергетската вредност – бројот на калории – се зголемува поради маснотиите што ги апсорбира. Ако јадете многу помфрит, тоа води до зголемување на телесната тежина“, рекла д-р Кандида Ребело, директорка на програмата за исхрана и хронични болести на Државниот универзитет во Луизијана, која не била вклучена во студијата.

Студијата се потпирала на податоци собрани помеѓу 1984 и 2021 година, кога се користеле различни методи на пржење. Повеќето синџири за брза храна денес го подготвуваат помфритот користејќи растителни масла како што се канола, сончогледово, соино или масло од кикиритки.

Меѓутоа, во текот на 1980-тите, често се користел говедски лој. А на почетокот на 1990-ти, рестораните се префрлиле на делумно хидрогенизирани масла. (Тие масла беа главен извор на трансмасти во исхраната на САД и во голема мера беа отстранети од прехранбената индустрија до 2018 година.)

Министерот за здравство Роберт Ф. Кенеди помладиот изјавил дека растителните масла што се користат денес ги „трујат“ Американците и придонесуваат за високи нивоа на дебелина кај децата. Тој се залагаше за враќање на употребата на говедски лој во рестораните, што не е препорака заснована на научни истражувања.

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот