Фото: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Многу вкусно, а толку едноставно: Рецепт за пилешко во сос од печурки и вино

Она што го прави ова пилешко во сос од павлака и вино неодоливо не е само совршената комбинација на вкусови, туку и начинот на кој сè се готви во една тава. Помалку садови, повеќе време за уживање.

Печурките, билките и виното се спојуваат во вкусен сос, а пржените парчиња пршута се неочекувано изненадување во целата комбинација.

Послужете го ова пилешко со пире од компири или тиква, ориз или едноставно, само со леб. Ова јадење е одлично за фин ручек со кој ќе ги импресионирате гостите, но е толку едноставно и брзо, што можете да го подготвите и само за себе и вашето семејство, па дури и во средина на работната недела.

Состојки:

– 450 г пилешки филети од гради
– сол
– бибер
– 40 г бело брашно
– 1 лажичка лук во прав
– 1 лажичка кромид во прав
– половина лажичка пиперка во прав
– 1 прстофат лут пипер
– 90 г пршута
– 40-50 г путер
– 150 г печурки, исечкани
– 2 млади кромитчиња, исечкани
– 2 лажици мајчина душица
– 1 лажица свежо исечкана жалфија
– 250 мл суво бело вино
– 250 мл пилешка супа
– 120-150 мл павлака за готвење, по потреба
– 50 г рендан кашкавал

Подготовка:

Зачинете го пилешкото со сол и бибер. Во плиток сад ставете ги брашното, лукот во прав, кромидот во прав, пиперката и лутиот пипер. Извалкајте го пилешкото во оваа мешавина за да се обложи од сите страни.

Распоредете ја пршутата во голема тава и пржете ја на средно силен оган додека не стане крцкава од сите страни, околу 5 минути. Извадете ја од тавата и оставете ја настрана.

Во истата тава додајте околу една третина од путерот и пилешкото. Пржете од двете страни додека не добие боја, 3-5 минути од секоја страна. Додајте уште една третина од путерот и оставете го да се растопи и пржи, околу 2 минути, па извадете го пилешкото од тавата.

Додајте ги печурките и пржете без мешање околу 5 минути. Додајте ги преостанатиот путер, младиот кромид, мајчината душица, жалфијата и прстофат сол и бибер. Промешајте и пржете уште 5 минути, додека печурките не се карамелизираат.
Додајте го виното, а потоа и супата. Гответе 5 минути, па истурете ја павлаката. Вратете го пилешкото во тавата. Ако сосот е премногу густ, додајте уште 1-2 лажици брашно. Посипете со ренданиот кашкавал. Гответе уште 5 до 10 минути, додека сирењето не се растопи. Тргнете ја тавата од оган. Пробајте и додајте сол по потреба. Посипете со крцкавата пршута и свежи зачински билки. Послужете го пилешкото со крцкав леб и уживајте.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот