
Како да препознаете дали доматите и краставиците се третирани со пестициди?
За овошјето, особено јаболката, да се зачува во текот на зимата, често се третира со разни хемикалии кои можат да бидат опасни по здравјето. Дали е безбедно да се јадат овие намирници заедно со кората?
Препорачано
За јаболката да траат што е можно подолго, тие се третираат со восок, глицерин, парафин, калциум хлорид, а најопасната од сите овие супстанции е дефинилот. Бидејќи, всушност, ова е производ кој настанува со преработка на нафта, има тенденција да биде канцероген.
За тоа како да се заштитите од „труење“ со јаболка и друго овошје што е „прскано“; зборуваат многу експерти, а првиот чекор е да ги измиете во топла вода, во која можете дури и да додадете сода бикарбона.
Ако купувате „домашни“ производи на пазарот од проверени продавачи и знаете дека тие не користат никакви пестициди, можете само да ја измиете кората од нечистотијата и насобраната прашина. Ако ги купите во продавница и не знаете дали се третирани, се препорачува сепак да ја излупите кората.
Постојат неколку трикови за да се утврди колку е токсичен зеленчукот или овошјето што сте го купиле. На пример, кога сечете јаболко, ако видите дека брзо потемнува, можете безбедно да го јадете со кора. Карцитинот во комбинација со витамин Ц ги спречува слободните радикали да го оштетат телото.
За да утврдите дали зеленчукот содржи пестициди, можете да исечете краставица или домат и да ја погледнете внатрешноста. Обично, краставиците и доматите со токсини имаат жолтеникави ленти, во центарот има жолт „дел“, советуваат експертите.
Витамините Ц и П, голема количина пектин се складираат во кората од лимонот. Но и лимонот, како и портокалите и мандарините може да биде хемиски третиран за да му се продолжи рокот на траење, па затоа треба темелно да се измие пред да се излупи. Топла вода и сода бикарбона ќе ви помогнат во ова.