
Како да ги искористите остатоците од пиво во кујната: Добро е и за пржење и за маринирање
Секој пат кога ќе организирате дружење, сигурно ќе завршите со пиво кое останало недопиено.
Препорачано
Исто така, дури и кога ќе отворите пиво, тоа не значи дека секогаш ќе го завршите – можеби е работен ден и не можете да го завршите целиот пијалок или, пак ви е трето по ред и сфаќате дека повеќе не ви се пие.
Во секој случај, на крајот ќе истурите половина од пивото во мијалникот. Ако некогаш се најдете со остатоци од пиво во фрижидер или едноставно сакате почесто да готвите со него, има многу одлични начини да го користите во кујната.
Пивото му дава на јадењето богат вкус на хмељ, слад и блага киселост.
Кога правиме ароматични сосови, обично помислуваме на вино или ликери, но и пивото може да биде одличен додаток. На пример, ако правите сос во тава за пилешко или свинско месо, можете да го замените виното со пиво, што ќе му даде благ, но богат вкус. Видот на пивото што го користите може да влијае на крајниот резултат , светлото пиво ќе даде полесен сос сличен на белото вино, додека темно пиво ќе додаде поинтензивен, горчлив вкус.
Белото вино во рижото можете да го замените и со пиво, што на јадењето ќе му даде земјена нота. Се разбира, не можеме да зборуваме за готвење со пиво без да ја споменеме класичната супа од пиво и чедар. Ако барате нешто срдечно за студените денови, направете богата чорба со пиво – тоа е честа состојка во белгиската кујна.
Пивото е одлична течност за маринирање, варење и варење на пареа.
Следниот пат кога ќе направите маринада, додадете малку пиво! Исто како и другите киселини во маринадите, пивото ќе помогне да се одржи месото сочно, а неговите ензими можат да придонесат за неговата нежност.
Пивото можете да го користите и како основа за готвење одредени намирници. Морската храна добро се комбинира со освежителните и лесни вкусови на пиво, па обидете се да зготвите школки или ракчиња во пиво наместо вода. Пивото е исто така одличен избор за пржење – не само што ќе му даде на месото богат вкус, туку и неговата киселост ќе помогне да се направи месото неверојатно меко.
Пивото може да ги направи пржените и печените јадења полесни и повоздушести.
Меурчињата во пивото го прават одлична состојка за подготовка на крцкава кора на пржени јадења. Карбонацијата на пивото испарува за време на пржењето, оставајќи лесна и воздушна текстура.
Ако не сакате да пржите, можете да користите и пиво за печење – додадете го во тестото за брз леб за да биде помек и повоздушест.
Замрзнете го пивото за подоцна да готвите со него.
Ако имате отворена лименка пиво што не можете веднаш да ја искористите и не сакате да ја потрошите, едноставно замрзнете ја. Иако замрзнатото пиво не е пријатно за пиење, одлично е за готвење. Не можете да ја замрзнете целата конзерва (бидејќи ќе експлодира), но можете да го истурите пивото во сад за коцки мраз и да го оставите да се зацврсти.
Пивото губи карбонизација кога е замрзнато, па замрзнатото пиво не е добро за правење тесто, но можете безбедно да го користите за сосови и чорби. Ако го наполните замрзнувачот со коцки пиво и имате добар арсенал на рецепти, секогаш ќе бидете подготвени да го искористите богатиот вкус на овој класичен пијалок.