
Готвачка открива едноставен трик кој ја продолжува свежината на кромидот и лукот
Иако на многумина им изгледа логично да го стават целиот зеленчук во фиоката на фрижидерот, кога станува збор за кромидот и лукот, тоа всушност е една од најлошите работи што можете да ги направите.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Овие кулинарски суштински состојки се влошуваат многу побрзо кога се изложени на студ, каде што скробот се претвора во шеќер, што ги прави меки и влажни.
Наместо во фрижидер, најдобро е да ги чувате кромидот и лукот на суво, темно место – како кујнски елемент или фиока, подалеку од влага и директна светлина. Под идеални услови, правилно складирани можат да траат и до шест месеци.
Готвачката Камил Хофман од платформата „Готвење и јадење“ сподели едноставен трик кој ја продолжува свежината на кромидот и лукот „до двапати подолго“. Клучот е во хартиена ќеса со дупки.
„Отпадот од кромид значително се намали откако го научив овој мал трик. Тоа е уникатен начин за негово складирање – хартиени ќеси, дупчалка за хартија и малку труд“, објаснила Хофман.
Хартиената ќеса ја впива влагата, додека дупките дозволуваат воздухот да циркулира, што ги одржува кромидот и лукот суви и свежи.
Се препорачува ќесите да се наполнат до половина, да се етикетираат, потоа да се превиткуваат неколку пати и да се прицврстат со штипка. Овој метод, познат како „метод на хартиена ќеса“, може да го продолжи рокот на траење на кромидот и лукот за три до шест месеци – далеку над пластичната амбалажа од самопослуга.
„Кромидот ми трае два до три месеци без проблем, а тоа е обично кога го користам“, додала таа.