
Добош торта: Рецепт за унгарски десерт кој останува свеж дури и кога другите колачи „попуштаат“
Тортата Добош е популарен унгарски десерт кој се подготвува за посебни пригоди.
Препорачано
Составен е од шест слоеви пандишпан, чоколаден крем со путер и карамела. Тортата го добила името по нејзиниот пронаоѓач Јозеф Ц. Добос . Во доцните 1800-ти, овој сопственик на сувомеснати производи во Будимпешта барал десерт со продолжена свежина, бидејќи техниките за ладење на десертите биле многу ограничени.
Тој смислил колач чии рабови се обложени со сечкани ореви, а одозгора се прелива со карамела за да не се исуши бисквитот.
Состојки:
За бисквитот:
275 г шеќер во прав
120 г брашно
6 јајца
1 лажичка екстракт од ванила
прстофат сол
За кремот:
300 г темно чоколадо
200 г шеќер
200 г путер
4 јајца
1 лажица какао во прав
1 лажичка екстракт од ванила
За глазурата:
150 г шеќер
45 мл вода
30 мл сок од лимон
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Подгответе една или повеќе калапи за колачи со дијаметар од 20 см и исечете шест парчиња хартија за печење и оставете ги на страна.
Направете пандишпан од торта: одвојте ги белките од жолчките. Во поголем сад изматете ги белките и оставете ги на страна. Во друг сад измешајте ги жолчките, половина од шеќерот и екстрактот од ванила. Измешајте ги жолчките додека смесата не се згусне – околу три до пет минути. Во жолчките додадете дел од белките, остатокот од шеќерот и брашното. Продолжете со мешање на смесата додека состојките не се соединат. Остатокот од белките со рака измешајте ги во смесата.
Секој од шесте слоеви бисквити треба да се пече посебно.
Смесата поделете ја на шест дела и печете ја во неколку калапи одеднаш – или еден по еден. Секој слој се пече околу седум минути во загреана рерна. Оставете ги бисквитите целосно да се изладат.
Направете го кремот: стопете го чоколадото на пареа. Измешајте го со омекнат путер во миксер. Во лесна смеса изматете ги јајцата и шеќерот. По околу пет минути тргнете ја смесата од оган, додадете го екстрактот од ванила и продолжете да мешате се додека не се излади. Измешајте ги двете смеси за да добиете крем за тортата Добош. На крајот измешајте какао во прав.
Намачкајте го кремот врз пет испечени и изладени парчиња пандишпан и со него покријте ги рабовите на колачот. Оставете го најатрактивното парче бисквит на страна – за врвот на колачот.
Тортата ставете ја во фрижидер неколку часа да се стегне.
Направете ја глазурата: На хартија за печење ставете го најубавото парче бисквит. Во тенџере измешајте ги шеќерот, водата и сокот од лимон и загрејте ги на шпорет. Мешајте ја смесата додека шеќерот не се растопи и се претвори во карамела. Внимателно прелијте ја врелата карамела над горниот слој од пандишпанот. Пред да почне да се стврднува карамелот, пресечете го слојот на шест од 10-те триаголници. Украсете ја тортата со овие триаголници. По желба, на работ на колачот се додаваат исечени парчиња лешник.
Изладете ја тортата пред послужување. Добар апетит!