
Дали е паметно да се јаде снег? Еве на што да се внимава во текот на зимската сезона, предупредуваат експертите
Има нешто во тој прв снег што сите ги прави повторно деца. Без разлика дали трчате надвор да правите снешко или ги поканувате пријателите на епска борба со снежни топки, тој свеж, прашкаст слој снег во вашиот двор буквално ве поканува да играте!
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Можеби изгледа како совршено време да го испробате популарниот тренд на ТикТок на правење сладолед од снег. Ги знаете оние замрзнати задоволства што го зафатија интернетот? Во основа, тие се топчиња од свежо паднат снег со додадено засладено кондензирано млеко и екстракт од ванила. Други ги преливаат со чоколаден прелив или солена карамела.
И иако тоа секако изгледа како вкусно зимско уживање, а можеби дури и забавна активност за децата на снежен ден, како што се многу работи на ТикТок овие денови, може да ве натера да размислите: Дали е безбедно да се јаде снег?
Некои тврдат дека снегот е изложен на многу елементи (како елени, зајаци, па дури и кучиња од фарма), додека други велат дека нема проблем со конзумирање снег. За да се расчисти оваа дилема за снегот, еве што имаат да кажат експертите.
Според д-р Микаил Јакубов од клиниката за гастроентерологија на Менхетен, не се препорачува консумирање снег, особено во областите каде што може да се појави изложеност на загадувачи.
„Снегот може да содржи загадувачи од атмосферата, особено во урбаните средини“, вели д-р Јакубов. Иако може да изгледа дека снегот паѓа директно од облаците на земјата, всушност има многу што се случува додека паѓа од небото.
Еве мала лекција за тоа како се формира снегот: снегот започнува како водена пареа високо во облаците, а кога температурата ќе падне доволно ниска, таа водена пареа замрзнува и се претвора во ледени кристали кои се собираат заедно за да формираат снегулки. Како што паѓаат, снегулките можат да соберат загадувачи од воздухот, прашина или други бактерии. Да не зборуваме, првиот снег ќе падне на земја што е подложна на контаминација од нечистотија, пестициди или дури и хемикалии што се користат за топење на мразот на вашиот пат.
„Снегот што лежи на земја може да собере патогени како бактерии ако е изложен долго време“, вели д-р Јакубов. „Дефинитивно би избегнал стар снег, особено снег кој ја сменил бојата, бидејќи може да содржи дополнителни загадувачи“.
Иако тоа може да звучи како ниту еден снег да не е безбеден за јадење, д-р Ребека Дајмонд, доцент по педијатрија на Универзитетот Колумбија, советува да ги следите вашите инстинкти. Јадењето мали количини на снег што е што е можно подалеку од земјата веројатно ќе има најмалку загадувачи. „Како и со било што, ако е валкано (особено загадено од животни), може да се разболите“, вели таа.
Д-р Јакубов, исто така, потврдува дека покрај еколошките ризици, „бактериите од нечистотијата и животинската урина можат да претставуваат потенцијални здравствени ризици“.
Ова значи дека треба да избегнувате снег кој е сив, жолт или која било друга боја освен белата.
„Доколку се појават типичните симптоми на болеста: замор, летаргија, треска, ладна пот и слично, размислете да закажете состанок со лекар“, предупредува тој.