
Ефикасни и брзи трикови за отстранување на мирисот од лукот
Лукот го намалува ризикот од развој на рак на дојка, дебелото црево, желудникот, грлото и кожата. Исто така, оваа супер здрава намирница е корисна за срцето, а неговата тајна е во сулфидите со коишто изобилва.
Препорачано
Меѓу другото, треба да знаете дека начинот на приготвување на лукот влијае врз неговите вредности и делотворност. Предностите на сулфидите не можат да се искористат доколку лукот е згмечен и исечкан, ако 10-15 минути потоа не е искористен.
Лукот кој е купен исечкан ги нуди истите предности, но оној што ќе се испржи, ги губи корисните својства.
Сепак, неговиот впечатлив и интензивен мирис не наведува да не го консумираме онолку колку што би требало. Затоа нутриционистите ви ги откриваат триковите со кои би се ослободиле од лошиот здив по јадењето лук.
Постојат производи кои го ублажуваат или во потполност го решаваат проблемот со лошиот здив по јадењето лук. Значи, за да не се мачите со денови со непријатниот мирис на лукот, се препорачува да консумирате јаболка, суви сливи, праски, спанаќ, босилек и магдонос. Овие намирници се встински лек за лошиот здив по јадењето лук.
Истражувањата покажале дека храната богата со фенол го отстранува лошиот мирис на сулфурните соединенија во лукот, па за најдобар ефект треба да го комбинирате лукот со еден од овие производи.
Исто така, според најновите истражувања, млекото е можеби најефикасно во отстранувањето на мирисот, особено ако се пие пред или во текот на јадењето лук. Водата во млекото ја плакне устата, а дополнителна помош во отстранувањето на лошиот мирис е млечната маст.
Доколку млекото не е добра комбинација со одредена храна, алтернатива е зелениот чај, кој, исто така, може да се пие пред или во текот на јадењето на овој драгоцен производ.