
Трик за да спречите свежите јагоди да скапуваат во фрижидер веднаш по купувањето
Дали има нешто подобро од свежи јагоди кога се во сезона? За жал, оваа бобинка од семејството рози многу лесно се расипува, особено ако сте купиле органски одгледувано овошје, пишува „Пун куфер“.
Препорачано
За среќа, нивниот рок на траење може да се продолжи со мал трик.
Што треба да направите?
- Во голем сад, измешајте половина литар обична вода со 100 милилитри оцет.
- Нежно префрлете ги купените јагоди во садот со оцет и оставете ги да отстојат неколку минути.
- Оцетот ќе ги отстрани спорите на мувла и бактериите од површината на јагодите, што може да предизвика брзо скапување на овошјето. Не грижете се, подоцна нема да го почувствувате вкусот на оцетот на јагодите.
- Потоа префрлете ги јагодите на хартиена крпа и добро исушете ги. Колку подобро ги исушите јагодите, толку подолго ќе траат во вашиот фрижидер.
- Чувајте ги во кутија по ваш избор, обложена со хартиена крпа за да ја впие преостанатата влага. На овој начин, јагодите ќе останат свежи во вашиот фрижидер со денови.
Експертите исто така советуваат да го оставите стеблото на јагодата што е можно подолго, бидејќи тоа спречува и скапување на плодот.
Ако забележите дека јагодата почнува да скапува, фрлете ја во ѓубре и спречете контаминација на целото пакување. Исто така, ако не можете да ги искористите сите јагоди што сте ги купиле во посакуваниот временски период, замрзнете ги и користете ги за подготовка на разни смутија и други десерти.