Фото: Freepik

Рецепт за фокача – италијанска погача: Ремек-дело на чинија

Фокача е италијански рамен леб сличен на нашата погача. Се пече на традиционален начин во рерна, но се разликува по тоа што одозгора е украсена со зачински билки и зеленчук.

Оваа погача е вистинско ремек-дело на чинија – колку повеќе зеленчуци и зачини додадете, толку повкусна станува.

Состојки:

– 500 г брашно

– 2 лажички сол

– 1 сув квасец

– 450 мл вода

– 4 лажици маслиново масло

– 1 чешне лук

– опционално за декорација: рузмарин, домат, маслинки

Подготовка:

Измешајте сол, брашно и квасец, а потоа додајте топла вода и маслиново масло. Оставете да отстои два часа на собна температура.

Намрсете плех со зејтин и префрлете го тестото, а потоа оставете го уште 30 минути на собна температура. Покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 24 часа.

Врз тестото може да додадете исечкан лук, рузмарин, маслинки и чери домати. Фокачата печете ја на 220 степени, 15-20 минути, односно додека добие златна боја.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот