Фото: Pexels / Pelageia Zelenina

Рецепт за чоколадни топчиња со кикиритки: Ситни колачиња што не се печат

Однатре кремасти, однадвор со чоколадна глазура и мелени кикиритки. Овие мали колачи се навистина лесни за правење, само треба да почекате малку да се стврднат во фрижидер.

Состојки:

– 113 грама крем-сирење
– 125 грама путер од кикиритки
– 120 грама шеќер во прав
– 100 грама чоколадо
– мелени кикиритки

Подготовка:

Прво ја подготвувате смесата. Во сад измешајте крем-сирење, путер од кикиритки и шеќер во прав. Изматете ја смесата додека не стане кремаста. Покријте го садот со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер половина час. Потоа извадете ја смесата од фрижидер и со лажица одвојте ги парчињата од смесата. Со раце обликувајте топчиња. Топчињата „извалкајте“ ги во мелените кикиритки и во чоколадото претходно растопено со една лажица масло на тивок оган. Со глазурата прелијте ги топчињата и декорирајте со шарени трошки по желба.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот